A görög rendőrség könnygázt használt nyugdíjasok ellen

Athén, 2015. július 1.
Nyugdíjasok egy athéni bankfiókba próbálnak bejutni 2015. július 1-jén. A görög kormány elrendelte mintegy ezer bankfiók kinyitását az országban, hogy a bankkártyával jellemzően nem rendelkező nyugdíjasok legfeljebb 120 eurót felveh
Athén, 2015. július 1. Nyugdíjasok egy athéni bankfiókba próbálnak bejutni 2015. július 1-jén. A görög kormány elrendelte mintegy ezer bankfiók kinyitását az országban, hogy a bankkártyával jellemzően nem rendelkező nyugdíjasok legfeljebb 120 eurót felvehessenek a nyugdíjukból. Görögországban egyébként július 6-ig kötelezően zárva tartanak a bankok a görög adósságválság miatt. (MTI/EPA/Oresztisz Panajotu)
Vágólapra másolva!
Nyugdíjcsökkentés ellen demonstráló idősek ellen vetett be könnygázt a görög rendőrség. A nyugdíjasok megpróbáltak felborítani egy kisbuszt, és lökdösték a rohamrendőröket. Görögországnak a hitelezőivel kötött megállapodás értelmében egymilliárd eurót kell spórolnia a nyugdíjakon. 
Vágólapra másolva!

A görög rendőrség könnygázt vetett be nyugdíjasok ellen. A nyugdíjasok a nyugdíjak csökkentése ellen demonstráltak, és ahogy az alábbi videón látható, megpróbáltak felborítani egy rendőrségi kisbuszt, és lökdösődtek a rohamrendőrökkel.

Az eset után Nikosz Toszka polgárvédelmi miniszter rendeletet adott ki, amelyben megtiltotta, hogy "nyugdíjasok és dolgozók demonstrációin" könnygázt vessenek be, írja a BBC.

Egymilliárd eurót kell spórolni a nyugdíjakon

A nyugdíjrendszer átalakítása és a nyugdíjak csökkentése Athén hitelezőinek egyik központi követelése,

ha a görög kormány nem teljesíti az elvárásokat, nem kapja meg a futó mentőcsomag hátralévő részleteit.

A görög kormánynak egymilliárd eurót kell megspórolnia a nyugdíjak csökkentésével.

A nyugdíjasok jóval kevesebbet kapnak

A többszöri megszorítások nyomán a görög nyugdíjasok most 25–55 százalékkal kevesebb pénzt kapnak, mint a gazdasági világválság előtt.