Neonáci terrortól tartanak Németországban

POL PEGIDA Protest Kundgebung Demonstranten DEMONSTRATION Politik POLITICS SQUARE FORMAT PEGIDA rally and counter protest in Cologne, Germany. January 09, 2016./picture alliance
Rendőrök biztosítanak egy demonstrációt Kölnben
Vágólapra másolva!
A kölni, nők elleni támadások a radikális erőket is felébresztették: a szövetségi bűnügyi hivatal már a német szélsőjobb terrorjától tart - nem akarják, hogy újabb neonáci bosszúalakulatok jöjjenek létre. Ugyanakkor a keményvonalas jobboldaliaknak is van mitől félniük.
Vágólapra másolva!

Mozgolódik a német szélsőjobboldal, a szilveszterkor Kölnben elkövetett szexuális és rablótámadásokra sokan radikális választ adnának, figyelmeztet a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) elnöke.

Önvédelemre építenek

Holger Münch szerint a szélsőjobb erők elsősorban önvédelemre biztatnak, hogy szalonképessé váljanak. A mag pedig termékeny talajra hullhat: a szilveszter óta eltelt

két hét alatt csak Kölnben 300 engedélyt nyújtottak be riasztó-, illetve gázfegyver tartására,

míg tavaly egész évben 408 ilyen engedélyt adtak ki. Az önvédelemre hivatkozott a Jobbik is, amikor aktivistáik Bécsben könnygázsprét osztogattak a járókelők között.

Mielőtt nem késő

Münch szerint meg kell törni a szélsőjobb dinamikáját, mielőtt még több olyan csoport jön létre, mint a kilenc bevándorló és egy rendőr meggyilkolásáért, robbantásos merényletekért felelősnek tartott Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) terrorsejt.

Rohamrendőrök biztosították a szélsőjobboldali Pegida kölni, január 9-én megrendezett tüntetését AFP/Geisler-Fotopres/Christoph Hardt

Nem mindegy, honnan jönnek?

A bűnügyi hivatal elnöke szerint a közhiedelemmel ellentétben a menedékkérők között nincs aránytalanul sok bűnöző – úgy tűnik, nem mindegy azonban, honnan érkeznek. A szíriai vagy iraki menedékkérők nem adnak sok munkát a rendőrségnek, a balkáni országokból és Észak-Afrikából származó kérelmezők igen "feltűnőek" kriminalisztikai szempontból - mondta Holger Münch.

Támadják a radikálisokat is

A szélsőjobboldal szimpatizánsoknak is van mitől tartaniuk: szombaton Magdeburgbam egy II. világháborús megemlékezésről hazatérő csoportot vascsővel, baseballütőkkel támadtak meg ismeretlen tettesek. A támadás után egy férfit életveszélyes sérülésekkel vittek kórházba - írja a Spiegel Online.

A rendőrség szerint a tettesek szélsőséges baloldaliak lehettek, a Magdeburg bombázásának évfordulóin tartott felvonulásokon ugyanis már több hasonló összecsapás is történt.