A világ nem hisz Észak-Koreának

Észak-Korea, rakétakísérlet
This undated photo released by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on December 30, 2014 shows North Korean leader Kim Jong-Un visiting the multiple-rocket launching drill of women's sub-units under the Korean People's Army Unit 851 at an undisclosed location. REPUBLIC OF KOREA OUT AFP PHOTO / KCNA via KNS THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP. ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Bár biztosan csak napok múlva tudjuk meg, hogy Észak-Korea valóban hidrogénbomba-kísérletet hajtott-e végre, szakértők kétségbe vonják, hogy igaz lenne a hír. A phenjani sajtó ugyanis gyakran túloz vagy egyenesen hazudik a „sikerekkel” kapcsolatban. Ráadásul közeledik Kim Dzsongun születésnapja.
Vágólapra másolva!

Bruce Bennett, a RAND vezető védelmi elemzője a CNN oldalára írt véleménycikkében valószínűtlennek nevezte, hogy Észak-Koreának valóban lenne hidrogénbombája, mivel a legutóbbi három nukleáris kísérlet kudarca világossá tette, hogy nem tudnak fúziót létrehozni.

Szerinte inkább egy afféle „felturbózott” fegyverről lehet szó, amikor egy kisebb fúzió segíti a maghasadást, ez azonban nem „igazi” nukleáris bomba.

Kim Dzsongun hidrogénbombát kért a szülinapjára Forrás: AFP/Kcna Via Kns

Mások is egyetértenek

Ugyanez a véleménye Joe Cirincionénak, aki egy nemzetközi biztonságpolitikai alapítvány, a Ploughshares Fund elnöke, ő a Twitteren fejezte ki kétségeit több más szakértővel együtt.

Biztosat mindenesetre napokig nem fogunk tudni, időre van ugyanis szükség ahhoz, hogy külföldi szakértők ellenőrizzék a hír hitelességét – emlékeztetett a CNN.

Már hencegett vele

Kim Dzsongun egyébként már a múlt hónapban bejelentette, hogy országa hidrogénbombát fejlesztett ki – amit már akkor is szkeptikusan fogadtak a szakértők.

A Samaa TV a honlapján Crispin Rovere ausztrál nukleáris fegyverkezési és leszerelési szakértőt idézte, aki szerint a mostani robbanás okozta 5,1-es erősségű földrengés „túl kicsi” volt ahhoz, hogy valóban hidrogénbomba-kísérlet legyen.

Egy twitterező emlékeztetőként feltett egy képet arról, milyen egy "igazi" hidrogénbomba-kísérlet ereje.

Rovere az ATP-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az észak-koreaiak „sikeresen végrehajtottak egy nukleáris kísérletet, de nem sikerült végrehajtaniuk a második szakaszt, a hidrogénrobbanást”.

Ezt ígérte – hát megkapta

Csoj Kang, a szöuli Politikai Tanulmányok Aszan Intézetének alelnöke is kevesli a földrengés erejét. „Szerintem azért hazudják hidrogénbombának, mert Kim Dzsongun arról beszélt korábban” – vélekedett.

Nem hisz Phenjannak a dél-koreai hírszerzés sem, szerintük a hír igazságtartalmáról semmiféle bizonyíték nincsen – nyilatkozta név nélkül a szöuli parlament hírszerzési bizottságának egyik tagja, aki részt vett az erről szóló tájékoztatón.

Északi és déli katonák a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezetben. Phenjan szerez túlozni Forrás: MTI/EPA/POOL/Dzson Hon Kjun

Szülinapi ajándék?

A kétségeket fokozza, hogy az újabb nagy siker hírét két nappal Kim Dzsongun születésnapja előttre időzítették.

Kim ráadásul nem titkoltan azt akarta, hogy egy hasonlóan nagy jelentőségű tett emelje a kormányzó kommunista párt közelgő kongresszusának fényét. Utóbbi azért is komoly esemény, mert 35 év után először rendezik meg májusban.