Dániában is elvehetik a menekültek pénzét

koppenhága, dánia, svédország
Kastrup, 2016. január 4. Egy utas személyazonosságát ellenőrzik egy biztonsági szolgálat emberei a Koppenhágai Nemzetközi Repülőtér kastrupi vasútállomásán 2016. január 4-én. Ez a Svédországba tartó vonatok utolsó dániai állomása a két országot összekötő Oresund híd előtt, és a svéd hatóságok az országba irányuló bevándorlási hullám mérséklésének érdekében azt kérték a közlekedési társaságoktól, csak az érvényes személyazonosító okmánnyal utazókat engedjék felszállni a határon átkelő járművekre. (MTI/EPA/Nils Meilvang)
Vágólapra másolva!
A dán hatóságok elkobozhatják a menekültektől a 10 ezer koronát (1340 euró) meghaladó készpénzt, és a családegyesítést is megnehezítik. Az erről szóló törvényt kedden fogadta el az ország parlamentje. 
Vágólapra másolva!

Nagy többséget kapott a dán parlamentben kedden a menekültjogi törvény szigorítását célzó módosítás. A jövőben a hatóságok elkobozzák a 10 ezer koronát (1340 euró) meghaladó készpénzt, illetve az ennél nagyobb értékű vagyontárgyakat, hogy a migránsok ezzel is

hozzájáruljanak elszállásolásuk költségeihez.

Megszigorítják a családegyesítésre vonatkozó szabályokat is, így a menedékkérők csak három év elteltével kérvényezhetik a családegyesítést. Az eljárás viszont akár további évekig is eltarthat. A kiadott tartózkodási engedélyek érvényességi idejét is megkurtították.

Mindenki támogatta

A kisebbségben kormányzó jobbközép kormány törvénymódosító javaslatát a bevándorlásellenes Dán Néppárt, a dán parlament liberális, konzervatív, valamint szociáldemokrata táborának nagy része is támogatta.

Egy utas személyazonosságát ellenőrzik egy biztonsági szolgálat emberei Dániában, a Koppenhágai Nemzetközi Repülőtér kastrupi vasútállomásán Forrás: MTI/EPA/SCANPIX/Nils Meilvang

A dán menekültjogi szabályozás szigorítása már előzetesen is éles bírálatokat váltott ki. A külföldi sajtó egy része

a náci intézkedésekhez hasonlította a készpénz és a vagyontárgyak elvételét.

A náci Németországban történt, hogy elkobozták a zsidók vagyonát.

Meg kell védeni az intézkedést

Inger Stöjberg integrációs miniszter hétfőn Brüsszelben kényszerült arra, hogy megvédje kormányának a menekültjogi törvény szigorítását célzó javaslatát. Azt megelőzően ugyanis Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa bírálta a dán szabályok szigorítását.

Átszálló menekültek a szlovén–osztrák határon. Értékeiket egyik buszból a másikba rakják Fotó: M. Schmidt János - Origo

Jogvédő szervezetek szerint a dán menekültjogi törvénymódosítás az ENSZ menekültügyi egyezményébe ütközik. Tavaly Dániában mintegy 21 ezren nyújtottak be menedékkérelmet, amire még soha nem volt példa. Becslések szerint 2016-ra ez a szám 25 ezerre emelkedhet. Az európai uniós tagállamok között Dánia vezeti a sort az egy lakosra jutó menekültek számában.

Hollandiában már korábban is lefoglalták a gazdagabb menekültek értéktárgyait.

Az ország az elmúlt években 156 millió forintnyi hozzájárulást szedett be menedékkérőktől, főleg olyanoktól, akik munkát vállaltak az országban. Hollandia azoktól a menekültektől foglal le értékeket, akik vagyontárgyainak értéke több mint 1,8 millió forint.