Az egyik fél hiányzott a szíriai béketárgyalásról

nk20150205
A szíriai kormányerők légitámadása után szell fel a füstfelhő Damaszkusz lázadók által ellenőrzött részén
Vágólapra másolva!
A szíriai ellenzék képviselői nem mentek el Svájcba, a genfi béketárgyalások első napjára, de állítólag vasárnap már ott lesznek. Az volt a feltételük, hogy a kormányerők állítsa le a civilek bombázását, és a települések ostromát. Egy arab hírtelevízió információi szerint az ellenzék fő ereje azután csatlakozik a megbeszélésekhez, hogy garanciákat kapott fő követeléseinek teljesítésére. 
Vágólapra másolva!

Pénteken még a szíriai ellenzékiek tárgyalódelegációja nélkül kezdődtek meg a béketárgyalások, de állítólag ez a helyzet vasárnap megváltozik: Bassár el-Aszad kormányának ellenfelei is

tárgyalóasztalhoz ülnek aznap.

Az erről szóló hírt az al-Arabíja hírtelevízió közölte először. Ott azt mondták, hogy a szíriai ellenzék fő erejét képviselő Tárgyalási Főbizottság (HMC) nevű szervezet azután kapcsolódik be a megbeszélésekbe, hogy "nemzetközi garanciákat kapott" fő előfeltételeinek teljesítésére. Állítólag azt mondták, hogy próbára teszik a másik fél komolyságát.

A szíriai küldöttséget vezető Bassár Dzsaafari ENSZ-nagykövet Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Martial Trezzini

A Tárgyalási Főbizottság mögött ellenzéki politikusok és fegyveres csoportok koalíciója áll. A szervezet decemberben alakult meg a tárgyalások szándékával. Korábban bejelentették, hogy addig nem állnak szóba a damaszkuszi rendszer képviselőivel, amíg a kormány be nem szünteti a civilek elleni légitámadásokat és a települések ostromát.

A főbizottság négy napja Rijádban tanácskozik.

A tárgyalásokon a felek között közvetítő Staffan de Mistura ENSZ-megbízott a televízióban közölt hírt nem kommentálta. "Jó oka van azt hinni", hogy az ellenzék fő erejét képviselő Tárgyalási Főbizottság (HMC) vasárnap csatlakozik a tárgyalásokhoz, de még várja a "hivatalos megerősítést" - csak ennyit mondott.

Az első ülésen a közvetítő a damaszkuszi kormány delegációjával találkozott. A szíriai küldöttséget Bassár Dzsaafari ENSZ-nagykövet vezeti. Dzsaafari a helyszínre megérkezve nem nyilatkozott az újságíróknak.

A szíriai kormányerők bevetésen Forrás: AFP

Az ENSZ-megbízott még előzőleg bejelentette, hogy ellenzéki bojkott esetén is

megkezdi az egyeztetéseket a kormány képviselőivel.

A 2011 márciusában békés tiltakozásokkal kezdődött, majd véres polgárháborúvá szélesedett szíriai konfliktusra kirobbanása óta többször is megpróbáltak diplomáciai úton megoldást találni. Ezek a törekvések azonban - elsősorban a Bassár el-Aszad szíriai elnök sorsa feletti nézeteltérések miatt - mindeddig zátonyra futottak.

A véres polgárháborúban a hivatalos becslések szerint mintegy 250 ezer ember halt meg, és 11 millióan váltak földönfutóvá.