Az ítéleteidő után uniós segítséget kap Macedónia

Torrential rain in Skopje 2016 Macedonia August Skopje Interior Ministry torrential rains Torrential rains in Skopje 21 people dead nearby cities
SKOPJE, MACEDONIA - AUGUST 09: Cars are seen in a flooded street after torrential rain which causes 21people dead in Skopje, Macedonia on August 09, 2016. According to the statements from the Interior Ministry, torrential rains will continue at Skopje and nearby cities. Besar Ademi / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Technikai eszközök mellett szakértő csapat és humanitárius segítők utaznak Macedóniába az unió polgári védelmi mechanizmus (EUCPM) elnevezésű gyorssegélye keretében - jelentette be Mina Andeeva, az uniós bizottság egyik szóvivője keddi brüsszeli sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A szóvivő elmondta, hogy Szkopje az Európai Unió segítségét kérte a huszonegy halálos áldozatot követelő ítéletidő miatt az unió polgári védelmi mechanizmusát aktiválva.

Az uniós szakértők felmérik a károkat, megoldási forgatókönyvet készítenek és ajánlásokat tesznek a nemzeti hatóságok, valamint a helyi polgári védelmi szervek számára.

Szkopjét sem kímélte az ítéletirdő Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Besar Ademi

Az unió humanitárius szakemberei már a helyszínen vannak - tette hozzá a szóvivő.

Hrisztosz Sztilianidesz, az EB humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős tagja hangsúlyozta, hogy Macedónia bajban van, az unió segítségére van szüksége, amelyhez a lehető leggyorsabban hozzá kell jutnia.

Az uniós polgári védelmi mechanizmus a katasztrófahelyzetek kezelését hivatott támogatni. A 28 tagállam polgári védelmi hatóságai tudnak segíteni egymásnak, emellett az együttműködésben a nem uniós tagállam Izland, Montenegró, Norvégia, Szerbia és Macedónia is részt vesz.

Legutóbb, tavaly december 3-án Görögország kérte az Európai Unió segítségét a polgári védelmi mechanizmuson keresztül az országot érintő migrációs válsággal kapcsolatban.

Magyarország 2015 szeptemberében kért segítséget a mechanizmusban részt vevő országoktól a menedékkérők áradatának kezeléséhez.

Megalapítása, 2001 óta 180 segítségkérés érkezett az uniós polgári védelmi mechanizmushoz.

Macedóniára erős széllökésekkel, áradásokkal és földcsuszamlásokkal járó vihar csapott le szombaton és vasárnap. A rendőrség tájékoztatása szerint legalább huszonegy ember meghalt, többtucatnyian megsérültek, közülük huszonketten kórházi ellátásra szorultak.

A nagy mennyiségű csapadék miatt a fővárosban autók kerültek víz alá, a Szkopjét elkerülő körút súlyosan megrongálódott. Több száz épület rongálódott meg, fákat csavart ki a szél, több helyen szünetelt az áramszolgáltatás, és mintegy ezer embert kellett evakuálni.

A kormány vasárnap két hétre szükségállapotot hirdetett ki a fővárosra és az érintett területekre. A hatóságok szerint közel 5000 embernek van szüksége sürgősen élelemre és ivóvízre. Az érintett területeken menedékhelyeket is felállítanak.