Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ausztriában véleményszabadság van, de nincs tolerancia

World reacts to failed coup attempt in Turkey parallel state protest military coup DEMOCRACY DEMONSTRATION march terrorist organization SOLIDARNOST protester DEMONSTRATOR Reaction Flags
Török szimpátiatüntetés Bécsben
Vágólapra másolva!
Az ausztriai török tüntetések miatt az osztrák rendőrség fokozott figyelemmel kíséri a török csoportok tevékenységét - közölte Konrad Kogler belbiztonsági főigazgató a Der Standard című osztrák lap csütörtöki számának adott interjújában.
Vágólapra másolva!

Tájékoztatása szerint egymás között rivalizáló csoportosulásokról van szó, az ő működésüket figyelik, és próbálják megakadályozni összetűzésüket. "Nagyon sokszínű szervezetek ezek, már egy ideje mindegyikükkel tartjuk a kapcsolatot. A bűncselekmények megelőzésére megerősítettük a rendőrség utcai jelenlétét. Amennyiben valamilyen fejlemény történik, rögtön reagálunk rá" - mondta a főigazgató.

Török szimpátiatüntetés Bécsben Forrás: AFP/2016 Anadolu Agency/Hasan Tosun

Kogler kitért arra, hogy Ausztriában csökkent az elfogott szélsőségesek száma, hiszen míg 2014-ben 139, addig 2015-ben már csak 49, idén pedig összesen tíz embert tartóztattak le. Ők vagy külföldre akartak menni harcolni, vagy már visszatértek a háborúból - világított rá Kogler.

Ausztriában véleményszabadság van, de nincs tolerancia

azzal szemben, aki ezzel visszaél és bűncselekményt követ el - jelentette ki a főigazgató az Ausztriában történt török tüntetésekre reagálva. A július 15-i török katonai puccskísérletet követően sokan utcára vonultak Ausztria több tartományában Recep Tayyip Erdogan török elnök támogatására.

A vandálokat elítélik

Kedden tizenkilenc ausztriai török szervezet egységesen állt ki az ankarai kormány és a török elnököt támogató bécsi demonstrációk mellett, azonban a tüntetés során előforduló vandál akciókat elítélték.
Az osztrák politika vezetői egyhangúlag kritikával szemlélik a törökországi eseményeket, és felhívják a figyelmet arra, hogy az Ausztriában élő törökök nem "hozhatják be" a török belpolitikai konfliktust Ausztriába.

Százezrek élnek Ausztriában

Ausztriában 120 ezer török állampolgár él, és becslések szerint 300 ezer olyan, akinek török kötődése van. Az ausztriai törökök túlnyomó része az osztrák fővárosban lakik, és nagyjából hetven százalékuk Erdogan-párti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről