Bombariadó a New York - Tel-Aviv járaton

Vágólapra másolva!
Pokolgépes támadással fenyegették meg az izraeli El Al légitársaság New Yorkból Tel-Avivba tartó kedd reggeli járatát, de a repülőgépen nem találtak robbanóanyagot - közölte az izraeli külügyminisztérium egyik szóvivője.
Vágólapra másolva!

A tájékoztatás szerint az amerikai légügyi hatóságokhoz névtelen fenyegetés érkezett, amelyben azt állították, hogy a repülőgép konyhájában pokolgépet helyeztek el. Az Egyesült Államok értesítette a svájci hatóságokat, mivel az utasszállító éppen az ottani légtérben tartózkodott.

A fenyegetést követően - az ilyenkor bevett módszer szerint - a Boeing 747-es típusú repülőgépet vadászrepülők kísérték. Először a francia légierő gépei a francia légtér felett kísérték az utasszállítót az Atlanti-óceán partjától az Alpokig, ahol az utasszállító belépett a svájci légtérbe. Onnan Svájc két vadászrepülője vette át a Boeing kíséretét az osztrák légtérig.

A francia légierő megjegyezte, a harci repülők "egy szövetséges" figyelmeztetése után szálltak fel.

A francia légierő egy forrása elmondta azt is, hogy az utasszállító pilótája folyamatos kapcsolatban volt a francia gépekkel és a légteret figyelő illetékes hatóságokkal, és ha a fenyegetés bebizonyosodott volna, kényszerleszállásra utasították volna az El Al repülőjét.

Vladi Barrosa, a Skyguide svájci léginavigációs szolgálat szóvivője közölte: ilyen esetekben a kísérő vadászrepülők feladata az utasszállító helyzetének a közvetítése és vizuális kapcsolat létesítése a pilótákkal. A legrosszabb esetben a vadászrepülők feladata közé tartozna az is, hogy - ilyen parancs esetén - lelőjék az adott utasszállítót, ha azt eltérítették és közvetlen fenyegetést jelent földi célpontokra.

A fedélzet átkutatása után azonban kiderült, hogy nincs robbanóanyag a gépen, az utasszállító biztonságban meg is érkezett a tel-avivi Ben-Gurion nemzetközi repülőtérre.

Az utasok elmondása szerint nem is voltak tisztában a fenyegetéssel, a repülőgép elhagyása után szembesültek azzal, hogy mi is történt.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte, hogy az El Alt a világ egyik legbiztonságosabb légitársaságaként tartják számon.