Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Elkaszálta a német terrorellenes törvényt az alkotmánybíróság

Német alkotmánybíróság, Monika Hermanns, Herbert Landau, Gertrude Luebbe-Wolff, Udo Di Fabio, Andreas Vosskuhle (vezető), Rudolf Mellinghoff, Michael Gerhardt and Peter Huber
Vágólapra másolva!
Részben alkotmányellenes a német terrorellenes törvény. Az alkotmánybíróság szerint túl nagy jogkört kapna a szövetségi bűnügyi hivatal. Az állampolgárok megfigyelése az aggályos rész.
Vágólapra másolva!

Részben akotmányellenesnek nyilvánította a német terrorellenes törvényt a Karlsruhe-ban székelő alkotmánybíróság - írja a Die Welt. A grémium szerint a törvény túl nagy jogkörrel ruházná fel a szövetségi bűnügyi hivatalt (BKA).

Túllépik a hatáskörüket

A német alkotmánybíróság az előkészülőben lévő terrorellenes törvényében az állampolgárok megfigyelését találta aggállyosnak. Ha a törvény a mostani formájában lépne hatályba, a szövetségi rendőrség tulajdonképpen beférkőzhetne az emberek magánéletébe, ami az

állampolgárok „magánszférához való alkotmányos jogát” sérti meg.

A grémium a BKA saját fejlesztésű szoftverének (Bundestrojaner) bevetését is kifogásolta, ami egész egyszerűen lefölözné a kiszemelt számítógépek adatbázisát.

Meddig lehet elmenni a terror elleni harcban? Forrás: MTI/EPA/DPA/Marc Eich

Az alkotmánybíróság visszaküldte a jogszabályt a német parlamentnek, hogy azt tárgyalja újra, és a kért módosításokkal nyújtsa be még egyszer. A törvény véglegesítésére 2018. június végéig kaptak haladékot a törvényalkotók.

Eddig is lehallgattak

A német szövetségi rendőrség az amerikai FBI megfelelője. A BKA jogkörét már 2009-ben egy törvénymódosítással kibővítették. A szövetségi hivatalnak jogában áll terrorizmus megelőzése címén

telefonvonalakat lehallgatni, lakásokat bepoloskázni, azokban kamerákat elrejteni, vagy távolról számítógépekbe belenyúlni.

A legújabb módosítás még tovább tágítaná a hatóság ezen jogkörét. Az alkotmánybíróság azonban épp az arányosságot kifogásolta.

A magyar kormány is kibővítené a hatóságok jogkörét. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Magyarországon is problémás

A brüsszeli merényletsorozat után a magyar kormány is leporolta a már korábban felvetett terrorellenes javaslatcsomagját. A kormányzati akcióterv részét képezné egy Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ létrehozása, ahol a szolgálatok információit fésülnék össze, elemeznék és rendszereznék.

A szervezet létrehozása mellett a belügyi tárca terrorellenes javaslatcsomagja a mostaninál hatékonyabb és szélesebb körű információgyűjtési, lehallgatási protokollokat javasol.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről