Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Norbert Hofer, az osztrák szélsőjobb vonzó arca

Norbert Hofer FPÖ
Bécs, 2016. április 24. Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) államfőjelöltje ünnepel pártja székházában, Bécsben 2016. április 24-én, az osztrák elnökválasztás napján. Az előzetes eredmények Norbert Hofer 36,40 százalékkal az első helyen végzett. (MTI/EPA/Filip Singer)
Vágólapra másolva!
Norbert Hofer, az FPÖ szépreményű ifjú politikusa hatalmas hullámokat vert azzal, hogy nagy előnnyel megnyerte az elnökválasztás első fordulóját. Nagy szerepe volt abban, hogy a szélsőjobboldal enyhített a retorikáján, és így elfogadhatóvá vált sokak számára.
Vágólapra másolva!

A Szabadságpárt a legjobb választási eredményét érte el vasárnap azzal, hogy az elnökválasztás első fordulójában Norbert Hofer megszerezte a szavazatok 35,1 százalékát.

A Szabadságpárt „baráti arca”, a 46 éves politikus alaposan meglepte a centrista pártokat, amelyeknek a képviselői be sem jutottak a második fordulóba, ahol Hofer ellenfele a zöldek egykori elnöke, a 72 éves Alexander van der Bellen közgazdász professzor lesz majd.

Norbert Hofer ünnepel Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

Thatcher lelkes híve

Hofert a The Local mutatta be. A jól öltözött, halk szavú politikus Margaret Thatcher egykori brit kormányfő, a Vaslady lelkes hívének vallja magát. Ő az, aki a pártelnök Heinz-Christian Strachéval ellentétben mosolyogva, udvariasan, mérsékelt szavakkal fogalmazva

el tudta adni a választóknak az FPÖ bevándorlás-ellenes retorikáját.

Ezzel sikerült elérnie a középen álló szavazókat is – mondta róla az AFP-nek névrokona. Thomas Hofer politológus.

Az első fordulóban a szavazatok 35 százalékát szerezte meg Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

Hofer kampánya a „romlatlan, egyenes, jó” jelszavakra épült – és visszhangra talált a szavazóknál. A parlament korábbi elnökének – aki egyébként eredetileg nem is akart indulni a választáson, mert „túl fiatalnak” tartotta magát –

jó esélye van arra is, hogy a második fordulót is megnyerje.

Csak pontosan, szépen

„Mindig 100 százalékot nyújt. Már gyerekként is mindent jól akart csinálni” – mondta az édesanyja a politikusról, aki repülőmérnöki diplomával rendelkezik, de egy rövid, a Lauda Airnél töltött kitérőt követően

lassan, de biztosan haladt előre a pártranglétrán.

Hofer 1970. március 2-án született középosztálybeli családba. Az édesapja a Néppárt önkormányzati képviselőjeként dolgozott Burgenlandban, ő maga azonban 1994-ben már a Szabadságpárt helyi tagszervezetéhez csatlakozott. Két évvel később már párttitkár lett.

Folyamatosan haladt egyre feljebb, és Strache közeli tanácsadója lett, amikor 2005-ben Jörg Haidertől átvette a párt irányítását.

A 72 éves Alexander Van der Bellen lesz az ellenfele a második fordulóban Forrás: MTI/EPA/Christina Bruna

Szélre – aztán vissza

A hatalomváltás után a Szabadságpárt a korábbinál is szélsőségesebbé és rasszistábbá vált, ez azonban nem jött be. A rossz választási eredmények láttán Hofer és Herbert Kickl főtitkár

meggyőzte Strachét, hogy váltsanak mérsékeltebb hangnemre,

a gazdasági válságot kihasználva koncentráljanak társadalmi igazságtalanságra és jólétre, a hagyományos pártok befolyásának csökkentésére.

A módszer bevált, az összes közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a 2018-as parlamenti választáson a párt megszerezheti a szavazatok legalább 30 százalékát.

Finom szavakba csomagolja a menekültellenes üzenetet Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

A felszín és a mély

A barátságos felszín alatt azonban Hofer igazi szélsőjobboldali, aki nem is rejti véka alá, hogy elsősorban a párt érdekeit szolgálja.

„Az iszlámnak nincs helye Ausztriában” – figyelmeztette a szavazókat, és már előre megfenyegette a kormányt: ha nem használnak keményebb módszereket a menekültek ellen, akkor fel fogja oszlatni a kabinetet.

„Kedves, szívélyes protesztpolitikus, aki

az FPÖ brutális menekültellenes kijelentéseit finom szavakba csomagolja”

– írta róla az Oesterreich című bulvárlap.

Lőtéren a gyerekekkel

Hofer kimondottan aktív a közösségi oldalakon. Az Isnstagramra rendszeresen tesz fel fotókat arról, hogy lőtérre jár a gyerekeivel – négy van belőlük.

„Imádok lőni” – vallotta be a minap egy interjúban, és korábban abból sem csinált titkot, hogy néha nyilvános helyen is magánál tartja a Glockját. Meg is érti minden honfitársát, aki a „jelenlegi bizonytalanságok közepette” fegyvert vásárol.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről