Nem bírálhatják az ukrán hivatalnokok az ország vezetését

Annual report at Parliament in Kiev Arseniy Yatsenyuk Arseny Yatseniuk Kiev Kyiv PM cabinet of ministers GOVERNMENT PARLIAMENT people politician POLITICS ukraine verkhovna rada nurphoto SQUARE FORMAT
Ukrainian Prime Minister Arseniy Yatsenyuk speaks by phone after his annual report at Parliament in Kiev, Ukraine, 16 February 2016. Ukrainian President Petro Poroshenko asked Arseniy Yatsenyuk and General Prosecutor of Ukraine Viktor Shokin to resign for prohibiting the progress of political crisis in Ukraine, as local media report. (Photo by Sergii Kharchenko/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az ukrán kormány határozatban kötelezte az állami tisztségviselőket arra, hogy tartózkodjanak az államirányító szervek, illetve hivatalos személyek nyilvános bírálatától
Vágólapra másolva!

A kormány egyfajta egységes etikai szabályokat fogalmazott meg a február 11-i keltezésű dokumentumban a tisztviselők számára. Az indoklás szerint a határozat egyben hozzájárul ahhoz, hogy politikai erők vagy az üzleti szféra képviselői ne gyakorolhassanak nyomást állami tisztségviselőkre.

A határozat alapján a hivatalnokoknak tartaniuk kell magukat az olyan alapelvekhez, mint az állam és a társadalom szolgálata, a tisztességes magatartás, a lojalitás, a politikai semlegesség, az átláthatóság és az elszámoltathatóság, valamint a lelkiismeretesség.

Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök nemrég azt mondta, bizonyos erők a parlamentben nyomást gyakorolnak a kormánya tagjaira Forrás: NurPhoto/Sergii Kharchenko/NurPhoto/Sergii Kharchenko

A lojalitás a kormány magyarázata alapján azt jelenti, hogy a tisztségviselő lelkiismeretesen végrehajtja a parlamentnek, az államfőnek és a kormánynak, valamint annak a szervnek a döntéseit, amelynek dolgozik, függetlenül személyes meggyőződésétől és politikai nézeteitől. Tartózkodik továbbá az állami szervek és tisztségviselőik nyilvánosság előtti bírálatától.

Olena Minics, a gazdasági minisztérium egyik osztályvezetője Facebook-oldalán

a kommunista időket, a sztálinista gyakorlatot idézőnek nevezte a kormányhatározatot.

A tisztségviselő véleménye szerint az etikai szabályok határozatba foglalásának köze lehet ahhoz, hogy Ajvarasz Abromavicsusz gazdasági miniszter február 3-án sajtótájékoztatón jelentette be lemondási szándékát. Döntését azzal indokolta, hogy az államfő, Petro Porosenko mögött álló parlamenti frakcióból nyomást gyakoroltak rá kétes személyek kinevezése érdekében a tárcánál, illetve állami vállalatok vezetésében, továbbá gátolták a reformokat.

Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök aznap szintén kiállt a nyilvánosság elé, és kijelentette, hogy bizonyos erők a parlamentben nyomást gyakorolnak kormánya tagjaira. Leszögezte, hogy kész megvédeni minisztereit.

Jacenyuk és kormánya ellen bizalmatlansági indítványt terjesztettek be a parlamentben, de a február 16-i szavazáskor a határozat nem kapott kellő támogatást, a 226 szükséges szavazat helyett csak 194-et. Eközben a parlament valamennyi pártja - beleértve az államfő mögött álló tömörülést - kifejezte elégedetlenségét a kabinet munkájával.