Már 45 halottja van a görög hajószerencsétlenségnek

menekült, görögország
Kalolimnosz, 2016. január 22. Hajótörött menekültek Kalolimnosz görög szigeten 2016. január 22-én, miután hajójuk sziklának ütközött és elsüllyedt az Égei-tengeren. A görög parti őrségnek huszonhat embert sikerült kimentenie, 34-nek, köztük 11 gyereknek már csak a holttestét találták meg. (MTI/AP/Kalymnos-News.gr/Jorgosz Droszosz)
Vágólapra másolva!
További áldozatokat találtak Görögországban, ahol pénteken két, migránsokat szállító hajó is elsüllyedt. Angela Merkel német kancellár szerint meg kell állítani az embercsempészeket.
Vágólapra másolva!

Már több mint 45 halálos áldozata van a pénteki görögországi hajókatasztrófáknak. A balesetben Európa felé tartó migránsok haltak meg. A hatóságok szerint a menekültválság kezdete óta ez volt

a legtöbb halálos áldozatot követelő január

a görög partoknál.

A túlélőket a görög hatóságok mentették ki. Forrás: MTI/AP/Kalymnos-News.gr/Jorgosz Droszosz

Sziklának ütközött

Pénteken kora hajnalban az Égei-tenger keleti medencéjében fekvő Farmakoniszi szigeténél süllyedt el egy fából épített hajó, 48 emberrel a fedélzetén.

Negyven utasnak sikerült partra úsznia, egy lányt a hatóságok mentettek ki.

A hatóságok közlése szerint a vízi jármű sziklának ütközött Farmakoniszi és Kalolimnosz között.

Néhány órával később és csupán néhány tengeri mérfölddel távolabb, Kalolimnosz szigetének közelében ugyancsak elsüllyedt egy hajó. A parti őrségnek huszonhat embert sikerült kimentenie, 34-nek - 16 nőnek, hét férfinak és 11 gyereknek - már csak a holttestét találták meg.

Meg kell állítani

Angela Merkel német kancellár a török miniszterelnökkel folytatott tárgyalásai után azt mondta: a két tragédia is jól mutatja, hogy meg kell teremteni a legális migráció lehetőségét.

– mondta Merkel.

A fagyos téli időjárás ellenére továbbra is naponta ezrek próbálnak meg Észak-Afrikából és a Közel-Keletről Európába jutni. A görög hatóságok adatai szerint csupán január tizenharmadikán 1238-an érkeztek Leszbosz szigetére Törökországból.