Szárazföldön küld katonákat az Iszlám Állam ellen Amerika

Iszlám Állam
Iraqi militia fighters from Shiite cleric Moqtada al-Sadr's Saraya al-Salam (Peace Brigade), prepare to fire a mortar during heavy clashes with Islamic State (IS) fighters in Tuz Khurmatu in Salaheddin province about 88 kilometres (55 miles) south of Kirkuk on August 31, 2014. Iraqi forces broke through to the jihadist-besieged Shiite town of Amerli, where thousands of people have been trapped for more than two months with dwindling food and water supplies. AFP PHOTO/ JM Lopez
Vágólapra másolva!
Fegyveres harcban is részt vehetnek, túszokat szabadíthatnak ki, és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőit foglyul is ejthetik azok az amerikai katonák, akik Irakban támadják majd a dzsihádistákat. Az amerikai szárazföldi egységek a kurd felkelőkkel működnek majd együtt.
Vágólapra másolva!

Az iraki kormánnyal teljes egyetértésben speciális felderítőegységeket telepítünk az országban. Ezek a csapatok az iraki és a kurd pesmerga erőkkel működnek majd együtt" – mondta Ashton Carter amerikai védelmi miniszter. A politikus az amerikai képviselőház fegyveres erők bizottságában rendezett meghallgatáson beszélt a kormány terveiről.

Ashton Carter, az USA védelmi minisztere Forrás: AFP/Chip Somodevilla

A csapatok tagjai támadásokat hajthatnak majd végre az Iszlám Állam állásai ellen, túszokat szabadíthatnak ki a terroristák fogságából, és elfoghatnak terrorista vezetőket is.

Akár Szíriában is kaphatnak feladatokat.

Arról nem beszélt a miniszter, hogy az ország pontosan hány katonát küld a terrorszervezet ellen. Azt viszont elmondta, hogy erőikkel az iraki–szír határ biztosítását is meg akarják oldani. Szerinte most van jó esélyük arra, hogy elvágják a két országban tevékenykedő dzsihádistákat egymástól.

Harcok Kirkuk környékén Forrás: AFP/Jm Lopez

Amerikai különleges erők már jártak bevetésen Irakban és Szíriában is. Nemrég például megölték az Iszlám Állam olajügyekért felelős vezetőjét. Túszokat is szabadítottak ki Kirkuk környékén.

A BBC elemzője szerint az önálló bevetésekre is kész egység harcba küldése azt jelzi, hogy Amerika szerepe egyre jelentősebb a szárazföldön is.