A pápát fenyegették a koszovói dzsihádisták

FERENC pápa Guayaquil, 2015. július 6.
A dél-amerikai körútjának első állomásán Ecuadorban tartózkodó Ferenc pápa pápamobilján szabadtéri miséjére érkezik a guayaquili Samanes Parkba 2015. július 6-án. (MTI/EPA/Leonardo Munoz)
Guayaquil, 2015. július 6. A dél-amerikai körútjának első állomásán Ecuadorban tartózkodó Ferenc pápa pápamobilján szabadtéri miséjére érkezik a guayaquili Samanes Parkba 2015. július 6-án. (MTI/EPA/Leonardo Munoz)
Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek négy feltételezett dzsihadistát, akik a gyanú szerint a pápát és a volt koszovói amerikai nagykövetet is megfenyegették. A lefoglalt fegyverek és eszközök arra utalnak, hogy nem a levegőbe beszéltek.
Vágólapra másolva!

Három férfit Olaszországban és egyet Koszovóban tartóztattak le – írja a Balkan Insight. Az összehangolt rendőrségi akcióban négy szélsőséges iszlamistát sikerült kézre keríteni, akik

megfenyegették Ferenc pápát és a leköszönt koszovói amerikai nagykövetet.

A gyanúsítottak a Facebook oldalukon tettek közzé képeket, amelyeken felfegyverkezve fenyegetőznek.

Készültek a támadásra

A koszovói rajtaütés helyszínén a rendőrök egy pisztolyt, egy gépkarabélyt és olyan elektromos felszereléseket foglaltak le, amiket egy esetleges terrorakcióban is alkalmazhatnak.

– mondta Giovanni De Stavola olasz terrorelhárító.

A négy férfi rendszeresen látogatott az Iszlám Államot támogató oldalakat, és hozzászólásaikban külön gratuláltak a „sikeres párizsi támadáshoz”.

Koszovóból közel 200-an csatlakoztak a terroristákhoz

Nő a félelem

Az elmúlt hetekben a koszóvói hatóságok is megnövelték az utcákon járőröző rendőrök létszámát.

Szúrópróbaszerűen ellenőriznek járműveket egy esetleges terrortámadástól tartva.

Koszovóban 2014 ősze és 2015 tavasza között közel 40 szélsőséges iszlamista – köztük vallási vezetőt – állították elő a rendőrök. Ellenük jelenleg zajlik az eljárás. A balkáni országból közel 200-an csatlakoztak az Iszlám Államhoz és az al-Nuszra nevű terrorszervezetekhez Szíriában.