Orbán: A magyar nép jövevény Európában

Orbán Viktor irán
Teherán, 2015. november 30. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (középen) beszédet mond a magyar-iráni üzleti fórumon az Iráni Kereskedelmi és Iparkamara székházában Teheránban 2015. november 30-án. Az asztalnál balról Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b-j). MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
A tudomány mellett a Magyarország és Irán közötti baráti együttműködést is jelképezi Semmelweis Ignác és a középkori tudós, Avicenna Teheránban felavatott szobra – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden az iráni fővárosban, a két alkotás leleplezése előtt Teherán orvostudományi egyetemén, ahol Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulója alkalmából emlékkonferenciát rendeztek.
Vágólapra másolva!

„Magyarország tisztelettel és nagyrabecsüléssel közelít Iránhoz” – jelentette ki a miniszterelnök, aki hivatalos látogatáson tartózkodik Iránban, ahol a főváros orvostudományi egyetemén beszédet mondott az egyetemi oktatók és hallgatók előtt.

Életérzés

A kormányfő megtisztelőnek nevezte, hogy az orvostudományi egyetem parkjában szobrot állítottak Semmelweis Ignácnak, az anyák megmentőjének. A híres magyar orvost jellemezve azt mondta: a

sorsa is magyar volt,

felfedezései, a szigorú higiéniai eljárások bevezetése rengeteg ellenséget szereztek neki. „Ez egy magyar életérzés: jót akarsz tenni a világgal, első lépésként jutalmul ellenségeket kapsz” – fogalmazott.

Orbán kétnapos látogatásra érkezett Iránba Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A perzsa származású Avicennával kapcsolatban felidézte, hogy az európai orvosnövendékek évszázadokon át a tudós Kánon című művéből tanulták a gyógyítást. Semmelweis Ignác és Avicenna életműve egyaránt mély nyomokat hagyott az egyetemes orvostudományban – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Sajátosság

Magyarországról szólva a miniszterelnök a hallgatóságának azt mondta: az Európai Unióban úgy tekintenek ránk, mint a legkeletibb európaiakra vagy a legnyugatibb keletiekre. Ezzel a leírással azt akarják érzékeltetni – folytatta –, hogy a magyar nép jövevény Európában, ami így is van, és „a keletről hozott bölcsességet próbáljuk azóta is a nyugati racionalitással ötvözni”. Ebből

kialakult egy sajátos magyar gondolkodás,

ami a magyarok számarányán magasan felül ad művészeket, tudósokat a világnak – tette hozzá.

Az elnökkel is találkozik

Orbán Viktor végül megjegyezte, hogy a mostani tanévben

1116 iráni hallgató tanul magyar egyetemeken,

legtöbbjük éppen a Semmelweis Egyetemen. A miniszterelnök iráni programja zárásaként találkozik Haszan Róháni elnökkel, Ali Hamenei ajatollahhal, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjével, majd Ali Akbar Hasemi Rafszandzsánival, az Egyeztető Tanács elnökével.