Kiderült, mit intézett el Orbán Iránban

Orbán Viktor
Kiderült, milyen területeken köthet megállapodást Magyarország Iránnal
Vágólapra másolva!
A tudásalapú ágazatok, az energetika, a vízgazdálkodás, a gyógyszeripar és a mezőgazdasági technológiák területén köthet megállapodásokat Magyarország és Irán – tudta meg az Origo.
Vágólapra másolva!

Vegyes vállalatok alapításával, technológiatranszfer alkalmazásával mindkét fél számára kedvező feltételek biztosíthatók – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium az Origóval. Az kérdeztük, hogy pontosan mit tartalmaz az a gazdasági megállapodás, amit Magyarország és Irán kötne.

Ágazatok

A gazdasági együttműködési megállapodás által megalakítandó gazdasági együttműködési vegyes bizottság megteremti az együttműködés fejlesztésének intézményesített kereteit, elősegíti a két ország gazdasági szereplői közti hatékony kooperációt.

A potenciális együttműködési területek a következők:

tudásalapú ágazatok, energetika, vízgazdálkodás, gyógyszeripar, mezőgazdasági technológiák – derült ki a közleményből.

Kiderült, milyen területeken köthet megállapodást Magyarország Iránnal Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Felhatalmazás

A hétfői Magyar Közlönyben jelent meg, hogy Orbán Viktor felhatalmazta Szijjártó Pétert vagy az általa kijelölt személyt a kormány és Irán közötti gazdasági együttműködési megállapodás szövegének végleges megállapítására.

Új korszak

Hivatalos látogatásra Iránba utazott Orbán Viktor, aki a vasárnapi brüsszeli EU–Törökország-csúcstalálkozóról érkezett Teheránba. A kormányfő Teheránban arról beszélt, hogy
új korszak kezdődik a két ország kapcsolatában.

A tudomány mellett a Magyarország és Irán közötti baráti együttműködést is jelképezi Semmelweis Ignác és a középkori tudós, Avicenna Teheránban felavatott szobra – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden az iráni fővárosban, a két alkotás leleplezése előtt Teherán orvostudományi egyetemén, ahol Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulója alkalmából emlékkonferenciát rendeztek.