Amerika háborúiból nőtt ki az Iszlám Állam

iszlám állam
Vágólapra másolva!
Az iszlamista szélsőségeseket az Egyesült Államok iraki beavatkozása termelte ki, állítja az amerikai hadsereg nyugalmazott tábornoka. A hadserege abban is hibázott, hogy a 2001-es terrortámadás válaszlépéseit nem az észszerűség, hanem az érzelem vezérelte.
Vágólapra másolva!

„Ha az Egyesült Államok nem robbant ki háborút Irakban, akkor ma az Iszlám Állam sem létezne” – mondta Michael Flynn. Az amerikai különleges erők volt hírszerzési parancsnoka elhibázottnak tartja a 2001-es USA elleni terrortámadásra adott válaszreakciókat – írja a Russia Today. Az amerikai hadsereg stratégiáját „átgondolatlannak és elcseszettnek” nevezte az Afganisztánt és Irakot megjárt katona.

Hibát hibára halmoztak

„Először Afganisztánba mentünk, ahol az al-Kaida bázisa van, majd Irakba. Ahelyett, hogy a terrorizmus okát kezeltük volna. Csak egyik helyről a másikra ugráltunk” – mondta Michael Flynn.

Michael Flynn közel 30 évig szolgált az amerikai hadseregben, 2004 és 2007 között Afganisztánban és Irakban teljesített szolgálatot. Úgy véli, hogy a 2001. szeptember 11-i terrorcselekmény után az Egyesült Államok elhibázott katonai politikába kezdett.

Rumsfeld, Bush és Dick Cheney erőltették a háborút Forrás: AFP/Tim Sloan

Átpolitizált hadászat

Az iraki megszállást politikai vezetők erőltették. A Bush-adminisztráció állítólagos tömegpusztító fegyverek birtoklása miatt támadta meg Szaddam Husszein rezsimjét. Ám

Irakban nem találtak sem nukleáris fegyvereket, sem bizonyítékokat

az al-Kaidával való kapcsolatra.

Michael Flynn szerint az USA nem mérte fel, milyen következményekkel jár, ha elmozdítja a közel-keleti diktátorokat.

Ráadásul Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője 2004 februárjáig az iraki Camp Bucca börtönében raboskodott. Ám ugyanazon év decemberében szabadon engedték.

– mondta Flynn tábornok.

Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője. 2004-ben még ártalmatlannak tartották Forrás: kibic.reblog.hu

Voltak árulkodó jelek

„Elvakultak voltunk, a szemet szemért, fogat fogért elv alapján reagáltunk ahelyett, hogy megválaszoltuk volna, miért támadtak meg minket.” Nyugdíjazás előtt, Obama első elnöki ciklusa idején Michael Flynn az amerikai katonai hírszerzést is vezette.

„Több figyelmeztető jel is volt, hogy a terroristák külföldön fognak támadni. Sőt

– mondta Flynn. A tábornok azt mondta, elképedve olvasta Oszama bin Laden néhai al-Kaida-terroristavezér feljegyzéseiben, mennyire szerteágazóan kezdtek működni a terroristacsoportok az évek során. Kisebb sejtekre bomlottak, és több területen szétszóródva tevékenykednek.

A légi csapások önmagukban közel sem lesznek elegendőek, ha nem vetnek be szárazföldi alakulatokat, mondta a nyugalmazott tábornok.