Fizetett szabadság jöhet a Krímben az energiaválság miatt

Krím, áramszünet
People walk along a street in central Simferopol on November 22, 2015. Crimea declared a state of emergency on Sunday after its main electricity lines from Ukraine were blown up, leaving the Russian-annexed peninsula in darkness after the second such attack in as many days. More than 1.6 million people are without power, water supplies to high-rise buildings have stopped and cable and mobile Internet is down. The electricity feed from Ukraine was cut at 00:25 am (2225 GMT), the Crimean branch of Russia's emergency situations ministry said in a statement. AFP PHOTO / MAX VETROV / AFP / MAX VETROV
Vágólapra másolva!
Egy hetes fizetett szabadságot javasol Krím vezetője a félszigeten kialakult energiaválság miatt. 24 ezer lakásban korlátozzák az áramszolgáltatást.
Vágólapra másolva!

Szerhij Akszjonov, Krím Moszkva-barát vezetője azt tanácsolta a félszigeten működő vállalatoknak és hivataloknak vasárnap, hogy a jövő héten küldjék fizetett szabadságra munkavállalóikat az Oroszország által elcsatolt területen kialakult energiaválság miatt.

A Krím-félszigeten egy hete akadozik az áramellátás Forrás: AFP/Max Vetrov

A félsziget áramellátása egy hete szakadt meg, miután ismeretlenek megrongálták a Krímbe vezető ukrajnai villamosvezetékeket. Az orosz katasztrófavédelmi szolgálat krími részlegének vasárnapi tájékoztatása szerint

a félsziget összesen 296 településén korlátozzák a lakosság áramellátását, ami több mint 24 ezer lakást érint.

A krími fővárosban, Szimferopolban a helyi vezetés közlése alapján már pénteken napi 4 órára kellett csökkenteni a lakossági elektromosenergia-szolgáltatást.

A krími egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy december 1-jétől korlátozásokat vezetnek be a betegellátásban is, tervezett műtéteket, vizsgálatokat halasztanak el. Nem fogadnak vendégeket a szanatóriumok sem, mert az intézményekben nem tudják a fűtést biztosítani.

Sikerült megállapodni az aktivistákkal

Az Ukrenergo ukrán állami energiaszolgáltató vállalat vezetője a Facebook közösségi portálon arról számolt be, hogy állítólag sikerül megállapodni a Krímbe vezető utakat két hónapja blokád alatt tartó aktivistákkal, akik hajlandók a szerelőket az egyik megrongálódott vezetékhez odaengedni.

Vszevolod Kovalcsuk azt írta, hogy egy brigád már elindult a helyszínre, és néhány óra alatt végeznek is a javítással.

- tette hozzá.

A krími tatárok kezdeményezésére önkéntesek szeptemberben vették blokád alá a dél-ukrajnai Herszon megyéből a félszigetre vezető közutakat, azóta nem engednek be áruszállító kamionokat. Az ukrán kormány a héten hivatalosan is elrendelte a Krím blokádját közúton, vasúton és tengeren egyaránt.

Az utak elzárásában részt vevő aktivisták azonban követelik, hogy az ukrán vezetés a Krímbe irányuló villamosenergia-szállítást is állítsa le.