Tízezres tüntetés Pristinában

Anti-government protest in Kosovo Oppositions parties Anti government protest Zahir Pajaziti square Pristina Kosovo November 2015 Albania's national Independence Day celebrated SQUARE FORMAT
PRISTINA, KOSOVO - NOVEMBER 28: Opposition parties of Kosovo stage an anti-government protest at Zahir Pajaziti square, in Pristina, Kosovo on November 28, 2015, same day with the neighboring Albania's national Independence Day, which is also celebrated during the protest. Erkin Keci / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Több tízezren tiltakoztak Pristinában a Koszovó és Szerbia közötti megállapodás miatt. A tiltakozók azt akarják, hogy az ország Albániával egyesüljön.
Vágólapra másolva!

Több tízezren vettek részt helyi beszámolók szerint a szombaton Pristinában tartott kormányellenes tüntetésen. A demonstráció békésen zajlott.

A Koha Ditore című pristinai napilap honlapjának beszámolója szerint a szervezők azt mondták, hogy mintegy

35 ezren tiltakoztak a Koszovó és Szerbia között kötött brüsszeli megállapodás, illetve egy Montenegróval kötendő egyezmény ellen.

A tiltakozást három ellenzéki párt szervezte november 28-ra, az albán zászló napjára. Ez a dátum egyébként is szimbolikus jelentőséggel bír az albánok számára, mivel 1912-ben Albánia ezen a napon kiáltotta ki elszakadását az Oszmán Birodalomtól.

35 ezren vettek részt a megmozduláson Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Erkin Keci

A koszovói rendőrség fokozottan felügyelte a rendezvényt. Összecsapás nem történt, bár incidensekre elvileg lehetett számítani, mert az ellenzék hónapok óta könnygázzal, fütyüléssel és tojásdobálással akadályozza a parlament munkáját.

Múlt szerdán őrizetbe vettek egy koszovói ellenzéki képviselőt, három másik ellen pedig körözést adtak ki a parlament munkájának többszöri akadályozása miatt.

Egyesülés Albániával

Albin Kurti, az Önrendelkezés alapítója és képviselője

annak ellenére is részt vett és felszólalt a tüntetésen, hogy őt is körözi a rendőrség.

Felszólalásában kiemelte: az ellenzék nem fogja hagyni, hogy megalakuljon a szerb kisebbségi önkormányzatok közössége Koszovóban. Hozzátette, hogy szerinte

Azt állította, hogy a koszovói kormány ahelyett, hogy Albániával egyesítené az országot, Szerbiával akarja azt egyesíteni, amelytől 2008-ban vált függetlenné.

A tüntetés után maszkos, géppisztolyos koszovói rohamrendőrök erőszakkal behatoltak az Önrendelkezés párt székházába, betörve annak ajtaját, és őrizetbe vette Kurtit és a párt több tagját. Kurti elfogását azzal indokolták, hogy könnygázt szórt szét a parlamenti ülésteremben a Koszovó és Szerbia közötti brüsszeli megállapodás ellen tiltakozva.

Nem akarnak szerb kisebbségi önkormányzatokat

A koszovói ellenzék azt követeli, hogy Isa Mustafa kormányfő vonja vissza aláírását a Szerbiával augusztusban Brüsszelben kötött megállapodásról.

Békésen zajlott a demonstráció Forrás: AFP/Armend Nimani

Jóllehet a kisebbségi szerb önkormányzatok közösségének létrehozásáról szóló egyezményt nem hozták nyilvánosságra,

a tiltakozók szerint túl sok jogot biztosít a koszovói szerbeknek.

Az ellenzék bejelentette, mindaddig akadályozza a munkát, amíg követelései nem teljesülnek. A koszovói alkotmánybíróság november elején felfüggesztette a megállapodást, az ellenzék azonban továbbra is tiltakozik.