Leosztják egymás között a szíriai légteret

SQUARE FORMAT 2715575 10/09/2015 A Su-34 fullback bomber performs air strikes in the provinces of Raqqah and Aleppo (screen shots from a video posted by the Russian Defense Ministry on its YouTube channel)./???????????? ??????? ??
Bevetésen egy orosz Szu-34-es vadászbombázó Szíria felett
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok és Oroszország fegyveres erőinek képviselői hamarosan újabb egyeztetéseket folytatnak majd annak érdekében, hogy a két ország katonai gépei biztonságosan tudják használni Szíria légterét - közölte az amerikai védelmi minisztérium helyi idő szerint pénteken.
Vágólapra másolva!

A Pentagon bejelentése szerint a tárgyalásokat Washington kezdeményezte, és a kérésre pénteken az orosz fél hivatalosan is reagált. "A minisztérium vezetői megvitatják az orosz választ, és a tárgyalásokra már e hétvégén is sor kerülhet" - közölte Peter Cook, a Pentagon szóvivője.

Bevetésen egy orosz Szu-34-es vadászbombázó Szíria felett Forrás: AFP/Orosz Védelmi Minisztérium

Túl közel voltak a gépek

Az amerikai védelmi minisztérium korábban közölte, hogy az utóbbi napokban az amerikai vezetésű koalíció legalább egy, az Iszlám Állam terrorszervezetet Szíriában bombázó gépének irányt kellett változtatnia, hogy elkerülje a közeli találkozást orosz harci repülőkkel, és egynél többször kellett tenni annak érdekében, hogy megelőzzék a nem biztonságos térmegosztást.

Veszélyes akció

Miután Moszkva a napokban rakétákat indított a Kaszpi-tengerről szíriai célpontok ellen, Ashton Carter amerikai védelmi miniszter arra is figyelmeztetett: az Egyesült Államok veszélyesnek tartja, hogy Oroszország más országok előzetes értesítése nélkül vet be ilyen fegyvereket a szíriai konfliktusövezetben.

Egy éve harcolnak

Az Egyesült Államok és szövetségesei Szíriában és a szomszédos Irakban egy éve folytatnak légi hadjáratot az Iszlám Állam ellen. Oroszország szeptember végén indított légi csapásokat, a nyugatiak szerint azonban alapvetően más, de szintén Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló lázadó csoportok ellen is végrehajt támadásokat.