Kim Dzsongun megint Amerikát fenyegette

TO GO WITH NKorea-politics-anniversary-military,ADVANCER by Giles HEWITT
(FILES) This file photo taken on July 27, 2013 shows North Korean tanks passing through Kim Il-Sung Square during a military parade marking the 60th anniversary of the Korean war ar
Nagy látványosságra készülnek
Vágólapra másolva!
Észak-Korea készen áll bármilyen háborút megvívni az Egyesült Államokkal - jelentette ki az ország megkérdőjelezhetetlen vezetője, Kim Dzsongun szombaton azon az ünnepi díszszemlén, amelyet a Koreai Munkapárt megalapításának 70. évfordulóján tartottak.
Vágólapra másolva!

A Phenjan központjában lévő Kim Ir Szen téren, amelyet Kim Dzsongun nagyapjáról, a nemzet alapítójáról neveztek el, katonák ezrei hallgatták a nyugodtnak és magabiztosnak tűnő vezér beszédét.

Nagy látványosságra készülnek Forrás: AFP/Ed Jones

A díszszemle alatt a fiatal észak-koreai vezető társaságában - a párt és a hadsereg vezetői mellett - mindvégig ott volt Liu Jün-san, a szövetséges Kínai Kommunista Párt (KKP) egyik magas rangú tisztségviselője, akivel Kim láthatóan fesztelenül és jó kedélyűen beszélgetett.

Kim Dzsongun vezérkultusz övezi személyét. Forrás: AFP/Kns

"A párt forradalmi fegyveres ereje azt jelenti, hogy

készek vagyunk megvívni bármilyen háborút

az Egyesült Államok imperialistáival szemben" - hangoztatta Kim Dzsongun ünnepi beszédében, amely a Reuters jelentése szerint sokkal erőteljesebb volt korábbi nyilvános szerepléseinél, és amelyben elődei és az állampárt hőstetteit dicsőítette.

Az észak-koreai hadsereg harci járművei a Koreai Munkapárt alapításának 70. évfordulója alkalmából tartott katonai parádén Phenjanban, 2015. október 10-én. Forrás: MTI/AP/Wong Maye-E

Kim Dzsongun beszéde után a díszszemlét a japán megszállók ellen vívott második világháborús harcok forradalmi egységeinek egyenruháját viselő, alakzatban menetelő egységek nyitották meg, majd több száz harckocsi és páncélozott harcjármű vonult fel, és a szemle csúcspontján - nagy hatótávolságú rakéták számos ütege mellett - egy interkontinentális ballisztikus rakétaüteget is bemutattak.

Önálló utakon

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság, ismertebb nevén Észak-Korea a "dzsucse" eszmét követi, amit az első államelnök, Kim Ir Szen hozott létre. Az ideológia szerint az ország elsősorban magára, másodsorban más szocialista országokra támaszkodhat. Az országot irányító Koreai Munkapártnak eddig mindössze három vezetője volt.

Az alapítót Kim Ir Szent fia, Kim Dzsongil, majd unokája, Kim Dzsongun követte.

Erődemonstráció Forrás: AFP/Ed Jones

Az országban a politikai vezérkultusz már Kim Ir Szen idején kialakult, miután 1967-71 között 17 magas rangú vezetőt záratott ki a pártból, amiért nem értettek egyet elképzeléseivel, később pedig fiát, Kim Dzsongilt is a pártvezetésbe emelte. Kim Ir Szen halála után fia vette át a párt és az ország irányítását, az ő halála óta pedig Kim Dzsongun kézi vezérlése jellemzi Észak-Koreát. A családi örökség jegyében, nagyapjához hasonlóan tisztította meg a pártvezetést a neki ellentmondó gondolkodóktól, és vezeti az országot a világtól elzárkózva, egyedi elképzelése szerint. Mivel 2013-ban felmondta Észak-Korea a Dél-Koreával korábban kötött tűzszüneti megállapodást, hivatalosan ismét háborúban áll a két ország, Kim Dzsongunnak ezért különösen jelentős a pártévforduló minél látványosabb, az ország katonai erejét demonstráló megünneplése.