Meglepetés a Nobel-békedíjnál

MAGHREB AFTHER THE REVOLT PRESS CONFERENCE UNION ACTIVIST UGTT UNION EMPLOYERS UNION WORKERS SECRETARY GENERAL PERSON-HUMAN RIGHTS POLITICAL CRISIS
(FILES) A photo taken on September 21, 2013 shows Tunisian mediators (LtoR) the President of the Tunisian employers union (UTICA), Wided Bouchamaoui, Secretary General of the Tunisian General Labour Union (UGTT) Houcine Abbassi (L) , President of the Tunisian Human Rights League (LTDH), Abdessattar ben Moussa and the president of the National Bar Association, Mohamed Fadhel Mahmoud at a press conference in Tunis. Tunisian national dialogue mediators won the 2015 Nobel Peace Prize, the Norwegian Nobel Commitee announced on October 9, 2015. AFP PHOTO / FETHI BELAID
Vágólapra másolva!
A tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartett kapja idén a Nobel-békedíjat, jelentették be péntek délelőtt Oslóban. Az indoklás szerint a négy országos szervezetből álló egyesülés sokat tett azért, hogy Tunézia ne süllyedjen polgárháborúba, és létrejöjjön a plurális demokrácia intézményrendszere. A Nobel-bizottság azt reméli, hogy ez a párbeszéd követendő példa lesz más országok számára is. A döntés mindenkit meglepett, miután a legtöbben arra számítottak, hogy az elismerést Angela Merkel kapja a menekültválság kezeléséért.
Vágólapra másolva!

A norvég Nobel-bizottság indoklása szerint a négy szervezetet magában foglaló, Nemzeti Párbeszéd Kvartett nevű egyesülés a tunéziai jázminos forradalom idején kifejtett tevékenységéért, a plurális demokrácia elősegítéséért kapta az elismerést. A kvartett tagjai a tunéziai civil társadalom négy legjelentősebb szervezete: a Tunéziai Általános Munkásszakszervezet, a Tunéziai Ipari, Kereskedelmi és Kézműves Konföderáció, a Tunéziai Emberi Jogi Liga és a Tunéziai Ügyvédi Kamara.

2013-ban több kormányellenes tüntetés is volt Forrás: AFP/Fethi Belaid

A kvartett 2013 nyarán jött létre, amikor igen nagy volt az esélye annak, hogy az országban összedől a 2011-ben elindult demokratizációs folyamat. Ellenzéki politikusokat lőttek agyon, ami tüntetéseket és kisebb belpolitikai válságot váltott ki. Sokan elnyomással és radikalizálódással vádolták a két évvel korábban szabad választásokon hatalomra került, akkor még mérsékelten iszlamista en-Nahda (Újjászületés) pártot. 2013 októberében azonban – máig tartó – "nemzeti párbeszéd" kezdődött a kormánypárt és az ellenzék között.

Tavaly elnök- és parlamenti választásokat tartottak az országban, és

lépésről lépésre hozzák létre a demokrácia többi intézményét.

A folyamatot időnként beárnyékolják súlyos erőszakcselekmények, főleg olyanok, amelyeket iszlám szélsőségesek követnek el. Idén két nagyon súlyos terrortámadás történt az országban, ezeknek összesen 60 halálos áldozata volt.

amely nagy nehézségek ellenére megalapozta a nemzeti testvériség alapjait. A bizottság reményei szerint ez a munka követendő példa lesz más országok számára is" - jelentette ki Kaci Kullmann Five, a norvégiai Nobel-bizottság elnöke. Hozzátette, hogy a díjat a kvartett mint egész kapta, nem pedig külön-külön a tagszervezetek.

A tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartett vezetői 2013-ban, az egyesülés megalakulása után Forrás: AFP/Fethi Belaid

A tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartett békés átmenetet biztosított, és lehetővé tette, hogy érvényesüljenek az emberi jogok nemre, vallásra és politikai meggyőződésre való tekintet nélkül.

Huszin Abbászi, a tunéziai munkásszakszervezet főtitkára a bejelentésre reagálva úgy nyilatkozott, hogy nagyon meglepte a kitüntetés, de nemcsak őt, hanem a kvartett többi tagszervezetének tagjait is. "Azokat az erőfeszítéseket jutalmazza a kitüntetés, amelyeket a kvartett több mint két évvel ezelőtt kezdett el, amikor az ország minden fronton veszélyben volt. Ez nagy öröm Tunéziának, és remény az arab világnak" - jelentette ki.

Senki sem számított erre

A fogadóirodák szerint az egyik legesélyesebb várományos Angela Merkel német kancellár volt az ukrán válság és kiváltképp a menekülthullám kezelésében nyújtott munkája miatt.

Esélyes volt még Ferenc pápa, Denis Mukwege kongói orvos,

aki a fegyveres konfliktusban nemi erőszakot elszenvedett nők számára nyitott kórházat. Az eritreai származású, jelenleg Svájcban élő Mussie Zerai orvos neve is felmerült nemrég, ő azoknak az embereknek segít, akik a Földközi-tengeren bajba kerülnek.

"Jó választás, mert a bizottság a díjjal megpróbál behatolni a muzulmán világbeli konfliktus mélyébe. Mindenesetre egy kicsit meghökkentő és teljesen váratlan" - mondta Oeyvind Stenersen, a Nobel-díj történetének egyik kutatója.

Angela Merkel mindenesetre nem bánkódik, szóvivője az eredményhirdetés után azt közölte, hogy a tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartett tökéletes döntés.

Gratulált David Cameron brit kormányfő is.

Több mint százéves hagyomány

A Nobel-békedíj az egyetlen, amelyet nem a díjat alapító svéd Alfred Nobel hazájában, hanem Norvégiában, Oslóban ítélnek oda és adnak át.

Nobel halálakor ugyanis a két ország még egy államot alkotott,

ezért rendelkezett úgy Nobel, hogy a békedíjat norvég bizottság ítélje oda, és a hagyomány Norvégia 1905-ös függetlenné válása után is fennmaradt. A díjat adományozó bizottság a norvég parlament, a Storting által kinevezett öt tagból áll, döntését kizárólagos felelősséggel hozza meg, de kikérheti szakértők véleményét.

Huszin Abbászi, a tunéziai munkásszakszervezet főtitkára Forrás: AFP/Fethi Belaid

A kitüntetést "a békekonferenciák előmozdítói, a leszerelési tárgyalások főbb szereplői és a népek közötti testvériség élharcosai", valamint – az alapító szándékait figyelembe véve – az emberi jogokért küzdők kaphatják meg.

A díjat 1901 óta most 96. alkalommal osztották ki, 19 évben nem talált gazdára. A Nobel-díjat a mostaniakkal együtt 129 kitüntetettnek ítélték oda, mivel azonban a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) háromszor, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala (UNHCR) pedig kétszer is megkapta, 103 személy és 23 szervezet a Nobel-békedíj kitüntetettje.

A kitüntetést 65 alkalommal kapta egy díjazott, 29-szer ketten, 2 esetben hárman kapták megosztva. A díjazott személyek között 16 nő van. A díjazottak átlagéletkora 61 év. Legfiatalabb korban a 2014-ben, 17 évesen kitüntetett pakisztáni diáklány, Malala Juszafzai (a mindenkori legfiatalabb Nobel-díjas) részesült az elismerésben, legidősebben, 87 évesen a Pugwash-mozgalmat elindító brit Joseph Rotblatet tüntették ki 1995-ben.

Kaci Kullmann Five a bizottság elnöke bejelenti a 2015-ös győztest Forrás: AFP/Heiko Junge

A Nobel-békedíjat egy alkalommal, 1961-ben post mortem ítélték oda Dag Hammarskjöld volt ENSZ-főtitkárnak, 1974 óta csak élő személyt lehet jelölni.

Visszautasításra is csak egy példa van:

1973-ban a vietnami békeszerződés megkötéséért a vietnami Le Duc Tho és az amerikai Henry Kissinger megosztva kapta a kitüntetést, ám a vietnami politikus nem vette át.

A díj odaítélésekor három kitüntetett volt letartóztatásban:

1935-ben a német Carl von Ossietzky, 1991-ben a burmai Aung Szan Szú Kji és 2010-ben a kínai Liu Hsziao-po (Liu Xiaobo).

Az 1954-ben kémiai Nobel-díjjal kitüntetett amerikai Linus Paulingot 1962-ben Nobel-békedíjjal is elismerték – ő az egyetlen Nobel-díjas, aki mindkét Nobel-kitüntetését önállóan kapta.

A Nobel-békedíjasok között egy boldoggá avatott személy is van: Kalkuttai Teréz anya, akit 1979-ben a szegények, nélkülözők, betegek és árvák közötti emberbaráti tevékenységéért tüntettek ki, és akit II. János Pál pápa 2003. október 19-én boldoggá avatott.