Kiutasítani sem könnyű a menekülteket Ausztriából

Refugees arrive in Germany Refugees Simbach Germany Migrants Crisis EUROPE Mass migration People ARRIVAL SQUARE FORMAT
Visszamenni sem könnyű
Vágólapra másolva!
A több mint kétezer elutasított menekült-státuszt kérő közül 992 távozott a dublini egyezmény alapján az első belépés helyére Ausztriából, míg több mint 1300 menekültet a saját országába juttattak vissza. Ehhez azonban kölcsönös egyezményre van szükség és még ezután sem egyszerű a helyzet.
Vágólapra másolva!

Az év első nyolc hónapjában Ausztriában 5391 menekült kérelmét utasították el és közülük 2270 embert kellett kiutasítani, míg 3121 önként tért haza. Ugyanakkor a kiutasítás sem egyszerű: hiába van például Pakisztánnal EU-szintű megegyezés, ahhoz, hogy valaki a kiutasítás után haza tudjon térni, a kiinduló országnak kell kiállítani a hazatérő dokumentumokat. Ez például Pakisztánban ritkán vagy egyáltalán nem történik meg, így

hiába utasítják ki a pakisztáni bevándorlókat, hazatérni mégsem tudnak.

Más a helyzet Afganisztánnal, ahol – Kabulban – harcok dúlnak, nem számít biztonságos országnak, így oda kiutasítással visszaküldeni sem lehet a menekülteket. Ennek ellenére az év első felében az osztrák Belügyminisztérium közlése szerint ötven afgán menekült az önkéntes hazatérést választotta.

Visszamenni sem könnyű Forrás: AFP/AA//Falk Heller

Önállóan is lépnek

Ausztria is tervezi, hogy az EU politikájával összhangban határozottabb lépéseket a menekültek és az illegális bevándorlók szétválasztására. Ennek alapján Werner Faymann kancellár kérte az EU-t, hogy a jelenleg kölcsönös egyezménnyel nem rendelkező országok esetén kössenek mielőbb kétoldalú megegyezést, vagy alkalmazzanak nagyobb politikai nyomást a visszafogadásra. Ausztria önállóan is tervez lépéseket egyes afrikai országokkal, így Nigériával, Malival és Szenegállal.

Katonákat és pénzt ígért a kancellár

Ausztria is támogatja a görögországi és olaszországi hotspotok kialakítását, ennek érdekében Faymann kancellár katonákat és anyagi segítséget ígért Ciprasz görög miniszterelnöknek hétvégi tágyalásukon. Miközben a menekültkérdés – elsősorban a szélsőjobboldali Szabadságpárt okán – politikai kommunikációs fegyverré válik, Ausztria teszi a dolgát: követi az európai főáram politikáját a menekültek támogatásában, illetve a menekültstátuszra nem jogosultak kiutasításában, valamint támogatja a hotspotok felállítását és támogatást nyújt az Ausztriában maradó menekültek beilleszkedéséhez.

Aki marad, segítséget kap Forrás: AFP/DPA/Armin Weigel

Az Oktatási Minisztérium 5000 iskolai helyet tett szabaddá az általános és középfokú intézményekben,

hogy a menekült gyermekek tanulni tudjanak, míg a Caritas – a katolikus egyházmegyék bevonásával – több mint 10 000 menekültnek nyújott vagy nyújt szállást és szervezett gyűjtést ruhára és élelmiszerre.