Véletlenül Iránt lőtték az oroszok

Russian Air Force strikes Islamic State oisitions in Syria landscape SQUARE FORMAT
2714686 10/08/2015 A strike on the terrorist command post in the south of Tamana (a screenshot from a video courtesy of the Russian Defense Ministry)./RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Az oroszok első ízben használnak Kaliber típusú rakétát, ezek szerint nem túl nagy sikerrel.
Vágólapra másolva!

Amerikai katonai és hírszerzési forrásokra hivatkozva ír a CNN arról, hogy négy rakéta is eltalálhatta Irán egyes területeit, és az sem kizárt, hogy sérültjei is vannak a katonai tévedésnek. Azt azonban még a hírszerzési források sem tudták pontosan meghatározni, hova csapódtak be a rakéták.

Az orosz bombázások egyike Szíriában, Tamana déli részén Forrás: Origo

Az orosz tengerészet a Kaszpi-tenger felől is támadja Bassár el-Aszad szíriai elnök ellenzékének állásait, éppen ezért a rakétáknak át kell repülniük Irak és Irán bizonyos területei fölött.

Moszkva ennek ellenére azonnal cáfolta a hírt, és azt állítja: minden rakéta, amit kilőnek, célba talál.

A jelenlegi frontvonalak: az orosz légi csapások nagy része a nyugati lázadókat érte Forrás: Vox.com

Hírszerzési források egyébként azt valószínűsítik, hogy csupán véletlen folytán landolhattak a rakéták iráni területen, mivel Irán is Aszadot támogatja.

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter csütörtökön a NATO brüsszeli képviseletén arra figyelmeztetett, hogy az oroszok rövidesen komoly veszteségeket szenvedhetnek el, ha egyre jobban belemennek a szíriai konfliktusba. Carter szerint Moszkva egyre szakszerűtlenebb, amit az is bizonyít, hogy néhány napja orosz repülőgépek hatoltak be a NATO légterébe Törökországnál. A védelmi miniszter szerint semmi esély sincs arra, hogy az Egyesült Államok és Oroszország együttműködjön a szíriai bombázásokban.