Erdogan janicsárjai Brüsszelben harcoltak

Recep Tayyip Erdogan Törökország
Turkey's President Recep Tayyip Erdogan is pictured during a meeting at the European Council in Brussels, on October 5, 2015. AFP PHOTO / POOL / FRANCOIS LENOIR
Vágólapra másolva!
A török elnök testőrei két alkalommal is összeverekedtek a belga biztonságiakkal Recep Tayyip Erdogan brüsszeli látogatása alatt. Az összetűzések azért alakultak ki, mert a felek nem tudtak megegyezni, ki felel a török elnök biztonságáért. A belga biztonsági szolgálat szerint a helyzet bonyolult és feszült volt. A török nagykövetség nem kommentálta az eseményeket.
Vágólapra másolva!

Két alkalommal is ölre mentek egymással Recep Tayyip Erdogan török elnök testőrei és a brüsszeli rendőrök a belga média szerint. A szembenálló felek közt azért alakult ki feszültség, mert nem tudtak megegyezni, ki felel az elnök biztonságáért.

Lökdösték egymást

Az első incidens október 4-én, vasárnap történt a Stéphanie téren. A testőrök és a rendőrök állítólag a színfalak mögött lökdösték egymást, miközben a téren háromezer ember köszöntötte Erdogant, emlékeztet a Politico.eu.

A török elnök testőrei belga rendőrökkel verekedtek Forrás: AFP/Francois Lenoir

Földre kellett teperni

Egy második, vasárnapinál komolyabb összetűzés hétfőn alakult ki a Val Duchesse kastélyban. Ott a testőrök és a belga biztonságiak azon vesztek össze, ki ellenőrizze azokat a szobákat, amiket Erdogan meg fog látogatni. A vita ütésváltásig fajult, az egyik török testőr lekönyökölte a belga biztonsági szolgálat egyik emberét.

A csetepaténak akkor lett vége, amikor a törököt földre teperték.

Hiányzott a tisztelet

Brüsszeli források szerint a török biztonságiak semmiféle tiszteletet nem mutattak belga kollégáik felé. A belga biztonsági szolgálat azt nyilatkozta, a helyzet „bonyolult volt, sőt feszült”. A török nagykövetség nem kommentálta az eseményeket.