Nukleáris anyagokat árulnak az Iszlám Államnak

Iszlám Állam
Vágólapra másolva!
Az FBI és a kelet-európai hatóságok az elmúlt öt évben négy alkalommal is megakadályozták, hogy orosz kapcsolatokkal rendelkező csempészek nukleáris anyagokat adjanak el közel-keleti szélsőségeseknek.
Vágólapra másolva!

Az utolsó eset idén februárban volt, akkor akkora mennyiséget próbáltak eladni, amely egy város több részét is sugárfertőzötté tehette volna - értesült az AP. A nyomozók szerint a feketepiac egyik központja Európa egyik legszegényebb országa, Moldova. Az ottani hatóságok szerint amióta megszakadtak a kapcsolatok Oroszország és a nyugat között, még nehezebb dolguk van. Nem tudni ugyanis, hogy mekkora mennyiség és milyen módon kerül a feketepiacra.

Constantin Malic moldáv rendőrnyomozó szerint, amíg a csempészek nem tartanak attól, hogy elkapják őket és tartósan börtönbe kerülnek, folytatják a nukleáris anyagok árulását. A moldáv hatóságok azt állítják, nem lehetnek biztosak abban, hogy a csempészeknek nem sikerült értékesíteni a nukleáris anyagokat valamelyik szélsőséges szervezetnek.

Nukleáris anyagok iránt érdeklődik az Iszlám Állam Forrás: Twitter

Az AP birtokába került nyomozati anyagban piszkos bombák tervrajzai mellett titkos találkozókról is szó esik, a rendőrség pedig az eljárás során régimódi és high-tech megoldásokat is bevetett. A nyomozásban résztvevő rendőrök tudatában voltak annak, hogy egy apró baki is végzetes lehet. Az egyik nyomozó például rendszeresen vodkával oldotta feszültségét a titkos találkozók előtt.

A rendőrség a veszélyek hangsúlyozása mellett azt is kiemelte, hogy a csempészek az egyik esetben igen kis mennyiségű nukleáris anyagot kínáltak, amely kevés lett volna bomba gyártásához. Sokkal súlyosabb volt viszont egy 2011-es eset, amikor urániumot akartak eladni.

Ennél az esetnél a házkutatás során bombatervrajzokat is találtak.

Az egyik informátor azt is elmondta, hogy mindenképpen arab vevőt szeretnének, mert így érhető el, hogy "bombázzák az amerikaiakat".