Merkel kárára esősödik a német populista jobboldal

Anegla Merkel, szelfi, selfie, menekült
Angela Merkellel készít szelfit egy menekült - a népszerűségével fizet az ilyen képekért
Vágólapra másolva!
Németországban az idei mélypontjára süllyedt Angela Merkel népszerűsége. De nemcsak a kancellár, a konzervatív CDU/CSU pártszövetség támogatottsága is visszaesett, viszont elkezdett erősödni a legnagyobb parlamenten kívüli jobboldali populista párt.
Vágólapra másolva!

A főleg a volt NDK területén népszerű, jobboldali populista AfD-re a Forsa közvélemény-kutató intézet felmérése alapján a választók 7 százaléka szavazna, ha most vasárnap lennének a Bundestag-választások.

Angela Merkellel készít szelfit egy menekült - a népszerűségével fizet az ilyen képekért. Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Bejutnának a Bundestagba

Az AfD támogatottsága egy hét alatt 2 százalékponttal emelkedett, az idén először érte el a 7 százalékot. A párt támogatottsága így stabilan a Bundestagba bejutáshoz szükséges 5 százalék felett áll. Az AfD az ország keleti részén,

a volt NDK területén már 12 százalékon áll.

Két százalékpontos visszaesés

A CDU/CSU pártszövetséget a választók 39 százaléka támogatja, ami 2,5 százalékpontos csökkenés a legutóbbi, 2013-ban tartott Bundestag-választáson elért eredményhez képest.
Angela Merkel személyes támogatottsága tovább csökkent. Arra a kérdésre, kire szavaznának, ha közvetlen választással lehetne betölteni a kancellári pozíciót, a reprezentatív felmérésben megkérdezettek

47 százalék jelölte meg Angela Merkelt,

míg egy héttel korábban még 49 százalék volt ez az arány.

Csak ő van talpon a vidéken

Az utóbbi 10 hetet együttvéve Angela Merkel támogatottsága 9 százalékponttal süllyedt. Ugyanakkor továbbra sincs a színtéren olyan szereplő, akinek személyes támogatottsága akár csak megközelítené Angela Merkelét az úgynevezett kancellári preferencia vonatkozásában.