Nem tudni, bombáztak-e Palmüránál az oroszok

Palmüra, Palmyra
(FILES) - A file picture taken on March 14, 2014 shows Syrian citizens walking in the ancient oasis city of Palmyra, 215 kilometres northeast of Damascus. Islamic State (IS) group jihadists, who boast of having destroyed ancient sites in Iraq, threatened the ancient jewel of Palmyra, a UNESCO heritage site in the Syrian desert, on May 14, 2015. AFP PHOTO/JOSEPH EID
Vágólapra másolva!
Orosz harci gépek első alkalommal bombázták az Iszlám Állam nevű terrorszervezet állásait a szíriai Palmüra ókori romváros közelében - közölte a szíriai állami televízió kedden. Az orosz védelmi minisztérium viszont azt mondja, "ez teljes hazugság". Az utóbbi időben Palmüra lett az Iszlám Állam műemlékrombolásának szimbóluma.
Vágólapra másolva!

Az orosz repülőgépek Palmüra romvárosának környékén bombáztak, ezt a szíriai állami média és a londonban működő ellenzéki szervezet, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) is megerősítette. Az ellenzékiek szerint az orosz repülőgépek legalább harminc támadást intéztek a dzsihadista csoport állásai ellen hétfőn és keddre virradóra. Az orosz védelmi minisztérium tagadta, hogy magát a műemléket is találat érte volna.

"Teljes hazugság a külföldi hírügynökségek minden olyan jelentése, amelyek szerint orosz repülőgépek légitámadásokat intéztek volna Palmüra ellen" - mondta Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium egyik szóvivője kedden Moszkvában, az MTI jelentése szerint. A szóvivő hangsúlyozta, hogy semmilyen lakott területet nem bombáznak, különösen nem építészeti műemlékeket.

Palmüra, mielőtt elfoglalta volna az Iszlám Állam Forrás: AFP/Joseph Eid

Az oroszok a szír légierővel egyeztetve indítottak célzott támadássorozatot, amelyben húsz gépjármű, három fegyverraktár és rakétakilövő állás semmisült meg, valamint

tizenöt dzsihadista harcos vesztette életét.

A római kori város a világ kulturális örökségének fontos helyszíne, kiemelt turistalátványosság volt a polgárháború előtt. Az Iszlám Állam fegyveresei május 20-án törtek be a területre.

Mámun Abdulkarim a szíriai örökségvédelmi hivatal vezetője a Reuters brit hírügynökségnek akkor azt mondta, hogy Palmürából több száz értékes szobrot biztonságos helyre szállítottak,nehogy az Iszlám Állam martalékává váljanak.

A szélsőséges fegyveresek viszont mindenképpen meg akarták kaparintani a kincseket. Elfogták szíria legismertebb archeológusát, Háled Aszaádot is, aki több mint ötven évig vezette a palmürai régészeti munkálatokat. A régész egy hónap alatt sem árulta el a szélsőségeseknek, hogy hova rejtették az értékes műtárgyakat. A dzsihádisták végül a város múzeuma mellett lévő téren végezték ki a 81 éves férfit.

Holttestét egy római oszlopra akasztották.

Júliusban a híres palmürai oroszlánszobrot rombolták le. Előfordult, hogy egy műkincstolvajnál találtak lopott szobrokat a szélsőséges fegyveresek Aleppóban, azokat ott helyben, csákánnyal zúzták szét.

Így nézett ki az oroszlánszobor Forrás: Flickr/John Winder

Legutóbb október 5-én, hétfőn érkezett hír arról, hogy a terroristák lerombolták azt az időszámításunk előtti II. században épített diadalívet, amely az ókori város kapuját jelölte. Ez is egyike volt Palmüra legjelentősebb műemlékeinek.