Korrupcióval vádolják az ENSZ Közgyűlésének korábbi elnökét

SQUARE FORMAT
51006041. Nueva York, 6 Oct. 2015 (Notimex-ONU-Eskinder Debebe).- John Ashe, diplomático de Antigua y Barbuda acusado de fraude fiscal en Nueva York, durante su periodo como presidente de la Asamblea General de la ONU, en 2014. NOTIMEX/FOTO/ONU-ESKINDER DEBEBE/COR/POL/
Vágólapra másolva!
Kiterjedt korrupciós hálózatban való részvétellel vádolták meg John Ashe-t, az ENSZ Közgyűlésének korábbi elnökét és öt társát a New York-i szövetségi bíróság előtt kedden. Ashe-t nem sokkal korábban letartóztatták. 
Vágólapra másolva!

"A főtitkárt sokkolták és mélyen felkavarták a John Ashe ellen felhozott vádak, amelyekről reggel szerzett tudomást" - nyilatkozott Stephane Dujarric, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szóvivője. Hozzátette, hogy az ENSZ-központ vezetése megkeresésre kész együttműködni az amerikai hatóságokkal.

A korrupciós botrány kapcsán további személyek elleni vádemelések is várhatóak - jegyezte meg Preet Bharara amerikai ügyész.

A makaói kapcsolat

John Ashe Antigua és Barbuda korábbi ENSZ nagykövete volt, 2013-ban és 2014-ben töltötte be az ENSZ-közgyűlés elnöki tisztségét, és a vádak szerint ekkor keveredett a korrupciós botrányba.

A vádak alapján több mint 1,3 millió dollárnyi kenőpénzt vett át kínai üzletemberektől, köztük Ng Lap-seng makaói ingatlanmogultól.

Ng Lap-seng közvetítőkön keresztül több mint félmillió dollárt fizetett Ashe részére. A pénzekért cserébe Ashe az ENSZ főtitkáránál egy sokmilliárd dolláros, az ENSZ forrásaiból megépítendő konferenciaközpont létrehozását szorgalmazta Makaóban.

John Ashe, még aktív diplomataként Forrás: NOTIMEX/Cortesía

Ng-t és asszisztensét, Jeff Jint az amerikai hatóságok szeptember végén tartóztatták le. Közvetítőként érintett volt az ügyletben Francis Lorenzo is, a Dominikai Köztársaság korábbi ENSZ-nagykövethelyettese.

További 800 ezer dollárnyi összeget fizettek Ashe-nek kínai üzletemberek, cserébe érdekeik képviseletéért az ENSZ-ben, valamint Antiguában.

Utóbbi pénzösszegből a vádirat szerint részesült az akkori antiguai miniszterelnök is, akit a dokumentum nem nevesít, azonban a kérdéses időszakban Baldwin Spencer töltötte be e tisztséget.

Alapítványnak álcázva

Ezek a pénzösszegek egy New York-i székhelyű nonprofit alapítványon keresztül folytak be. Az érintettek Si Vej-jan, az alapítvány igazgatója és Heidi Hong-piao pénzügyi igazgató. Bár a vádirat nem nevesítette az alapítványt sem, a leírtak alapján az a Globális Fenntarthatósági Alapítványként (GSF) azonosítható.

2012 és 2014 között Ashe összesen több mint 3 millió dollárnyi, külföldi kormányoktól és hivatalos személyektől származó összeget helyezett el két amerikai nagybanknál tartott számláján.