Koppenhágában 25 ezren tüntettek a migránsok mellett

People demonstrate in front of the Danish parliament in Copenhagen, Denmark on October 6, 2015. Tens of thousands of people demonstrated across Denmark, where the government this year tightened rules for asylum seekers, to show their support for “the proper treatment of refugees. The banner reads 'Welcome to Denmark'. AFP PHOTO / SCANPIX DENMARK / SOEREN BIDSTRUP +++DENAMRK OUT
Vágólapra másolva!
Egy dán lap szerint Dánia az Észak Magyarországa.
Vágólapra másolva!

A tömeg kedden az esti órákban a Christianborg palota, a dán parlament felé vonult. "Mondd ki hangosan és érthetően: a menekülteket szívesen látjuk!" - skandálták a menet résztvevői a migránsok iránt elfogadóbb politikát követelve.

Egyre többen jönnek

Dániában a júniusban megválasztott kormány kisebbségben van, és nem alkothat jogszabályt a bevándorlás ellenes Konzervatív Néppárt támogatása nélkül.

Az országban több mint tizenöt ezren kértek menedéket 2014-ben, majdnem kétszer annyian, mint az azt megelőző évben. Ezzel az ötödik az unióban a migránsok befogadása tekintetében a népesség lélekszámához viszonyítva. (Dánia lakosainak száma 5,6 millió).

Tüntetés a dán parlament előtt Forrás: AFP/Soeren Bidstrup

Az Észak Magyarországa

Egy dán napilap, a Politiken megfogalmazása szerint Dánia az "Észak Magyarországa", hiszen csak ideiglenes tartózkodást engedélyez a menedékkérőknek, a családegyesítés feltételeit korlátozza és drasztikusan csökkentette az országba érkezők juttatásait.

A múlt hónapban a kormány reklámfelületeket vásárolt libanoni újságokban, hogy tájékoztassa a kivándorolni vágyókat: Dánia szigorította a letelepedés feltételeit.