Kendős Merkel-kép miatt magyarázkodik a német tévé

Merkel, fejkendő, bevándorlás, menekültek, iszlám
Vágólapra másolva!
A muzulmán nők jellegzetes viseletében, a hajat és nyakat elfedő kendőben ábrázolta az ARD német közszolgálati tévécsatorna Angela Merkel kancellárt az egyik fotóján. A fotó nem igazi, grafikusok készítették. A csatorna magyarázkodásra kényszerült a kép miatt.
Vágólapra másolva!

Az ARD német közszolgálati televíziócsatorna visszautasítja, hogy iszlámellenes propagandát közvetített azzal, hogy egy grafikusok által összeállított képen hajat és nyakat eltakaró muzulmán női fejkendőben ábrázolta Angela Merkel kancellárt. A kép egy stúdió háttereként jelent meg, az éppen szöveget mondó műsorvezető mögött. A kendős Angela Merkelen kívül a berlini épületek között magasodó minareteket is tettek a montázsra a grafikusok.

Így nézett ki a stúdió, emiatt kényszerült magyarázkodásra az ARD Forrás: ARD/Bericht aus Berlin

A csatorna saját Facebook-oldalán kért elnézést azoktól, akiket megsértett a grafika bemutatásával. Szerintük viszont a szatirikus kép bemutatása a nyugati társadalmak fontos eredményei, a szólás- és sajtószabadság miatt egyáltalán nem problémás. A csatorna ezt írta:

Wir freuen uns über die zahlreiche Kritik an unserer Grafik im gestrigen Bericht aus Berlin und bedauern sehr, dass...

Posted by Bericht aus Berlin on 2015. október 5.

A vitához hozzászólók egy része szintén a szólásszabadság elveire hivatkozva megvédte a csatorna álláspontját, sokan viszont azt állították, hogy a kép uszító és iszlámellenes.

Többen megjegyezték azt is, hogy Merkelt ábrázolták már korábban is muszlim kendőben: az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen, azaz a Pegida nevű, bevándorlásellenes mozgalom tüntetésein jelentek meg ilyen képek.

Pegida-tüntetés Németországban Forrás: MTI/AP/Jens Meyer

Ráadásul a Pegida hétfő esti drezdai tüntetésén ismét sok ezren, az MTI által közölt becslések szerint tízezren vettek részt.

Angela Merkelnek ráadásul a közhangulat megváltozásával is szembe kell néznie. A Magyarországról elindult menedékkérők beengedéséről szeptember 5-re virradóra hozott döntést kezdetben a németek kétharmada tartotta helyesnek. A GfK kutatóintézet felmérése alapján viszont megváltozott a társadalmi légkör.

Ma már a lakosság 59 százaléka hibának tartja a döntést.

A hangulat megváltozása látszik a pártpreferenciák alakulásán is. Az Angela Merkel vezette Német Kereszténydemokrata Unió támogatottsága 40 százalék alá zuhant – derült ki az INSA legfrissebb felméréséből. A menekültválság az euroszkeptikus Alternatíva Németországnak pártnak használt, akik most már hat százalékon állnak.

Ők már be is jutnának a német parlamentbe.

Angela Merkel viszont a napokban többször is kijelentette, hogy ma is ugyanúgy határozna, mint szeptemberben, mikor beengedte a Magyarországról induló menekülteket.

A kancellár egyébként magához vonta a német menekültpolitika irányítását. Az MTI egy kedden nyilvánosságra került előterjesztésre hivatkozva azt írja, hogy a kancellár hivatalából irányítják majd a menekültválság kezelését, és meghatározatlan ideig valamennyi kormányülésen napirendre veszik a témát.