Brüsszel és Ankara együtt állítja meg a menekülthullámot

menekült-sorozat török-görög embercsempész hajó
Syrian migrants arrive on an overcrowded dinghy to the coast of the southeastern Greek island of Kos from Turkey, on August 15, 2015. A ferry boat has been sent by the Greek government to the resort of Kos to speed up the registration process of hundreds of Syrian refugees, docked on August 14 afternoon at the harbour. The Eleftherios Venizelos will stay moored in Kos for some two weeks, during which time authorities will register newcomers to the island, which is already overflowing with refugees and migrants. AFP PHOTO /LOUISA GOULIAMAKI
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság és a török kormány akciótervet dolgozott ki az Európai Unióba irányuló menekültáradat feltartóztatására. Az elképzelés szerint a török és a görög parti őrség az uniós határvédelmi ügynökség szervezésében közösen járőrözik majd az Égei-tenger keleti részén, és minden menekültet visszaszállítanak a török partokra.
Vágólapra másolva!

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung értesülése szerint a török fél vállalja, hogy az EU pénzügyi támogatásával felállít hat új menekülttábort, amelyekben összesen kétmillió ember fér el.

Az uniós tagországok pedig azt vállalják, hogy a menekültek egy részét befogadják. Így akár félmillió embert telepíthetnek át Törökországból az EU-ba biztonságos, ellenőrzött módon.

Halmokban állnak az elhagyott gumicsónakok és mentőmellények Leszbosz partjain Forrás: AFP/Aris Messinis

Egyeztettek Berlinnel és Párizzsal

Az akciótervet a héten dolgozták ki az EB és a török kormány képviselői. Jean-Claude Juncker bizottsági elnök az ügyben szorosan egyeztetett Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia elnökkel.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Brüsszelbe látogat, hogy megvitassa a tervet az uniós intézmények vezetőivel.

Szíriai menekültekkel teli csónak a görög Kósz sziget közelében Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Októberre részletes terv

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung szerint Brüsszelben arra számítanak, hogy sikerül a török államfővel politikai megállapodást kötni a közös kezdeményezésről, ezután pedig az október közepén tartandó uniós csúcsra részletesen kidolgozzák a tervet, és a lehető leggyorsabban hozzákezdenek megvalósításához.

A remények szerint az együttműködés révén jövő tavaszig sikerül úrrá lenni a görög szigeteken és az úgynevezett balkáni migrációs útvonalon kialakult kaotikus helyzeten.

Menekültek Nickelsdorfban Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Angela Merkel egy szombati nyilatkozatában kiemelte, hogy a menekültválság globális kihívás, és az európai államoknak „közösen” kell megvédeniük külső határaikat.

Ő is megemlítette, hogy már el is kezdődtek a tárgyalások Törökországgal a görög–török uniós külső határ ügyében.