Tizenkilenc halott a kunduzi kórházban

Vágólapra másolva!
Az Orvosok Határok Nélkül nevű segélyszervezet 12 tagja, hét ápolt, köztük három gyermek: ennyien haltak meg eddig az észak-afganisztáni Kunduzban, amelynek egyik kórházát bombatalálat érte szombat hajnalban az észak-afganisztáni Kunduzban. Az orvosok azt mondják, ők elküldték a kórház pontos koordinátáit az amerikaiaknak. Az afgán elnök bocsánatkérésről beszél, az amerikai védelmi mniszter vizsgálatról.
Vágólapra másolva!

Eddig 19 halottról számolt be az Orvosok Határok Nélkül nevű segélyszervezet, amelynek a lebombázott kunduzi kórházban is voltak munkatársai. Közülük 12-en estek áldozatul a támadásnak, a kórházban négy felnőtt és hét gyermekkorú beteg is meghalt - írja a szervezetre hivatkozva a BBC. 37-en súlyosan megsebesültek - közölte a segélyszervezet.

Elküldték a koordinátákat

Az Orvosok Határok Nélkül közleményében azt állítja, hogy a támadás még 30 perccel azután is tartott, hogy a kórház megadta saját helyzetét az amerikai és NATO erőknek. Nem ez volt egyébként az első alkalom, hogy elküldték koordinátáikat a Kunduzban harcoló erőknek, Kabulnak és Washingtonnak.

Először szeptember 29-én küldtek helyzetmegjelölést, amerikai gépek már akkor is bombáztak a városban. Arra a felhívásra is elküldték GPS-koordinátáikat, amelyben előre szóltak nekik, hogy újabb bombázás várható. A szervezet azt állítja, hogy az amerikai és az afgán hadsereg katonáinak is elküldték az adatokat munkatársaik.

Asraf Gáni afgán elnök közleménye szerint a NATO-erők bocsánatot kértek tőle a kórház lebombázásáért. Ashton Carter amerikai védelmi miniszter csak annyit jelentett be, hogy a vizsgálatok még tartanak. "Miközben még mindig azt próbáljuk meg kideríteni, hogy mi történt, én gondolatban azokkal vagyok, azokért imádkozom, akiket az események érintenek."

Zajlik a vizsgálat

Az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok szóvivője elismerte, hogy ma hajnalban 02:15-kor amerikai harci repülőgépek támadásokat hajtottak végre a városban lévő célpontok ellen. Hozzátette, hogy elképzelhető: "járulékos veszteséget" okoztak a kórházban is. Hozzátette, hogy teljeskörűen vizsgálják az eseményeket, és ebben együttműködnek az afgán kormánnyal is.