Mérges gázt vetett be az Iszlám Állam

iszlám állam isis islamic state
Iraqi government forces and members of the Popular Mobilisation units, paramilitary forces that are dominated by Iran-backed Shiite militias, raise their weapons on the front line during battles with Islamic State (IS) group jihadists on the road leading to Saqlawiya, north of Fallujah, in Iraq's Anbar province on August 4, 2015. Anbar, Iraq's largest province, has been rocked by violence since the beginning of 2014, months before the IS jihadist group launched a massive nationwide offensive that saw it conquer swathes of the country. AFP PHOTO / HAIDAR MOHAMMED ALI
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet az utóbbi hetekben több alkalommal is mérges gázt vetett be Szíriában és Irakban. A támadások célpontjai a kurd biztonsági erők tagjai és szíriai civilek voltak - jelentette a Die Welt című német napilap hírszerzési információkra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A lap értesülése szerint augusztus 11-én az észak-iraki Erbíltől délnyugatra található Orn Szultán Abdullah nevű településen a dzsihadisták aknagránátokkal támadták a kurd pesmergák állásait. Az eset után nagyjából tucatnyi kurd harcos a bőrén maró érzésre és hólyagosodásra panaszkodott,

ami klór- vagy mustárgáz bevetésére utal.

A pesmerga egységek kiképzését Erbílben vezető német haderőnek (Bundeswehr) nincsenek saját információi a támadásról a Die Welt szerint. A Bundeswehr helyzetjelentéseiben ugyanakkor már régóta figyelmeztet annak veszélyére, hogy az Iszlám Állam vegyi fegyvereket vet be.

Az Iszlám Állam elő is tudja állítani a mérgesgázt Forrás: AFP/Haidar Mohammed Ali

A terroristák a német lap jelentése szerint nemcsak mérges gázt zsákmányoltak, hanem

vegyi fegyver gyártásához szükséges kapacitással is rendelkeznek.

A Die Welt megjegyezte, hogy a nyugati titkosszolgálatok már hónapok óta azzal számolnak, hogy az Iszlám Állam fegyveresei vegyi harci anyagokkal rendelkeznek. Azoknak legalább egy része vélhetően a szíriai kormány megmaradt készleteiből származik - írta a német újság.