Megváltozhat a migráció útvonala

Vágólapra másolva!
Amennyiben Magyarország szigorít a határvédelmen, megváltozhat az Ázsiából és Afrikából az Európai Unióba tartó migránsok útvonala - jelentette ki Mitar Djuraskovic, a szerbiai határrendészeti igazgatóság osztályvezetője pénteken. A szerb belügyminiszter szerint pedig nem áll fenn a veszély, hogy a bevándorlók Szerbiában rekedjenek, nekik az EU a céljuk.
Vágólapra másolva!

Mitar Djuraskovic szerint amennyiben a migránsok már nem tudnak Magyarországon áthaladni, akkor az eddig Törökországon, Görögországon, Macedónián és Szerbián át vezető utat egy Bulgárián vagy Albánián keresztül vezető útra változtathatják meg. Szerinte

a szeptember 15-től szigorodó magyar törvények nem vonatkozhatnak a politikai menekültekre, csak az illegális bevándorlókra, akikből sokkal kevesebb van.

"A legtöbben menedékjogot fognak kérni, és velük szemben nem lehet majd intézkedni" - vélekedett a szerbiai határrendészet képviselője. Hozzátette, hogy Szerbia a jövőben is együttműködik a magyar, az osztrák, a német és a macedón határőrséggel.

Nem rekednek Szerbiában

Nem áll fenn annak a veszélye, hogy több ezer, Ázsiából és Afrikából érkező bevándorló "rekedjen" Szerbiában, az ő céljuk nem Szerbia, hanem az Európai Unió országai – mondta Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter pénteken.

Nem hisz a spekulációknak

A belügyi tárca vezetője nem hisz az összeesküvés-elméletekben, és azoknak a spekulációknak sem, amelyek szerint "valakinek" az a célja, hogy a migránsokkal töltse fel Szerbiát. A politikus úgy vélekedett, hogy a nagymértékű vándorlásokat nem lehet szögesdróttal, fallal és kerítéssel megállítani, még soha senkinek nem sikerült ekkora embertömeget feltartóztatni. Nebojsa Stefanovic szerint

Európa nem volt felkészülve a problémára, nem látták előre, hogy mi fog történni, és arra sincs ötletük, hogyan oldják meg.

A migráció nem fog leállni – szögezte le a politikus. "Most már nem elég konferenciákat és szemináriumokat szervezni, hanem gyors és hatékony lépések kellenek" – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy az európai országok átfogó intézkedéseire van szükség, valamint egy migránsok befogadását célzó tervre. Ennek hiányában ugyanis

megkérdőjeleződik Schengen és a szabad mozgástér fennmaradása.

Mindenkit ellenőriznek

Újságírói kérdésre, miszerint lehetséges-e, hogy a migránsok között terroristák is vannak, Nebojsa Stefanovic nemleges választ adott. Mint mondta, a biztonsági szolgálatok mindenkit ellenőriznek, aki belép az országba és biztonsági szempontból "érdekes" lehet. Vizsgálják, hogy hoznak-e fegyvert vagy robbanóanyagot, valamint mindazokat ellenőrzik, akik harcképesek, és részt vehettek a szíriai vagy az iraki harcokban.

"Eddig egyetlen Szerbiába érkezőről sem derült ki, hogy valamilyen szélsőséges terrorista szervezet követője lenne, vagy hogy veszélyt jelenthetne az országra, de elővigyázatosak vagyunk"

– magyarázta a miniszter. Szerbián több mint 115 ezren haladtak át ebben az esztendőben, és nem adhatunk garanciát minden egyes személyért – tette még hozzá.

Szerbia szolidáris

A belügyminiszter arról is beszélt, hogy a szerb állam naponta 15-20 ezer eurót költ arra, hogy segítséget nyújtson az országon áthaladó migránsoknak. Szerbia szolidáris, mert

"mi tudjuk, mit jelent menekültnek lenni".

A befogadó központok jelenleg körülbelül ezer ember elszállásolására alkalmasak, de újabb központok felállítását is tervezik. Nebojsa Stefanovic ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy az intézmények telítettsége a 20 százalékot sem éri el, ami jól jelzi, hogy ezek az emberek nem akarnak Szerbiában maradni.