Menekültekkel pótolná fogyó lakosságát Románia

Orbán Viktor és Werner Faymann osztrák kancellár Bécsben
Vágólapra másolva!
Az osztrák kancellár nem akar Európában falakat és őrtornyokat. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint az idegengyűlölet elfogadhatatlan. Románia novembertől fogad menekülteket, az elnök menekültügyi tanácsadója szerint szelektív menekültpolitikával, integrálható bevándorlókkal kell megoldani Románia demográfiai problémáját.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli ülésen tárgyalt a menekültügyről az osztrák parlament szeptember 1-jén kedden, az ülésteremben heves viták zajlottak a készülő új törvényről. A parlamenti ülésen az embercsempészek elleni szigorúbb fellépésről volt szó, valamint arról a törvénytervezetről, amely lehetővé tenné, hogy az állam saját hatáskörben is dönthessen a tartományokban létesített szükségközpontok kijelöléséről. Az embercsempészekkel szembeni előzetes letartóztatás jelenleg tíz fő szállítása esetén rendelhető el, ezt kívánják módosítani három főre. Az intézkedéscsomagokról a hónap végén hoznak döntést az osztrák parlament képviselői, a törvény október elsejétől léphet életbe.

Falak és őrtornyok

Werner Faymann kancellár elmondta: nem szabadna az uniónak odáig eljutnia, hogy mindenhova falakat és őrtornyokat húz fel. A kancellár igazságos uniós elosztást szorgalmazott, és reményét fejezte ki, hogy Ausztriában minden tartomány száz százalékban teljesíti majd a menekültbefogadási kvótát, ezért végül nem lesz szükség arra, hogy az állam maga jelölje ki a befogadási helyeket a tartományokban.

A lakosság 1,5 százaléka

Reinhold Mitterlehner alkancellár szerint elvárható lenne, hogy

a települések annyi migránst fogadjanak be, amennyi a lakosok számának másfél százaléka,

és visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint ez túl magas arány lenne. Elmondta: így még egyáltalán nem kerül veszélybe az ország jóléte.

Emberek vagy határ?

Heinz-Christian Strache, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője elutasította a kormány törekvéseit, és arról beszélt, hogy az unió határvédelme csődöt mondott. Strache a határellenőrzés bevezetését szorgalmazta. A Zöldek pártjának elnöke, Eva Glawischnig pedig arról beszélt, hogy pártja inkább az emberéleteket, mintsem a határt védené.

Egyperces csend

Az ülésen egyperces néma csenddel emlékeztek meg az osztrák A4-es autópályán történt múlt csütörtöki tragédiáról, amikor 71 menekült halt meg egy furgonban.

Nincs mentség az idegengyűlöletre

Bírálta kedden az Európai Tanács elnöke az Európába özönlő migránsokkal kapcsolatos idegenellenes megnyilvánulásokat. „Bármilyen kihívást is jelentsenek a migránsok, nincs mentség a velük szembeni ellenséges reakcióra, rasszista viselkedésre vagy idegengyűlöletre” – hangsúlyozta újságírók előtt Donald Tusk a horvát elnökkel, Kolinda Grabar-Kitaroviccsal Zágrábban tartott megbeszélését követően.

Tusk szerint nincs mentség az idegengyűlöletre Forrás: AFP/Peter Muhly

Egység kell az EU-ban

Az utóbbi hetekben mindenekelőtt Németországban volt példa menekültellenes incidensekre.
"Továbbra is elsősorban arra kell törekednünk, hogy az EU területét elérni próbáló menekültek életét megóvjuk" – tette hozzá a lengyel politikus. Tusk szerint a mostani migrációs válság megoldásának kulcsa az unión belüli egység megteremtése és megőrzése.

Horvátország számít a hullámra

A horvát államfő arról beszélt, hogy hazájának – amely 2013 óta tagja az uniónak, és eddig megkímélte a migrációs válság – "közösséget kell vállalnia" a háború és a szegénység elől menekülő emberekkel.

Számítunk arra, hogy a menekültek nagy számban veszik majd az irányt Horvátország felé"

– mondta Grabar-Kitarovic, hozzátéve, hogy az intézményeknek és a lakosságnak fel kell készülniük erre az eshetőségre.

Románia novembertől fogad

Románia novembertől fogadja az önként vállalt uniós kvótarendszer szerint elosztott első menekülteket – jelentette ki Leonard Orban elnöki tanácsadó kedden. Klaus Iohannis román államfő európai ügyekért felelős tanácsadója az Europa FM rádiónak adott interjúban arról beszélt, hogy Románia 1705 menekült befogadását vállalta uniós tagországokból. Közölte, hogy Görögországból vagy Olaszországból érkeznek majd a menekültek.

Az unió menekültenként fizet

Bukarest további 80 olyan embert fogad be, aki az Európai Unión kívüli menekülttáborokból jön. Érkezésük fokozatos lesz, a hatóságok ellenőrzik őket, és aki közülük nem kapja meg a menedékjogot, nem maradhat Romániában – mondta a tanácsadó. Hozzátette: Románia azért ajánlott fel ekkora kvótát, mert ennyi hely van a menekültek befogadására alkalmas hat romániai regionális központban. Közölte, hogy

az unió menekültenként 6 ezer euró támogatást biztosít a befogadó államoknak.

Románia felkészületlen

Azt mondta, véleménye szerint Románia teljesen felkészületlen a migránsok integrálására. Szerinte a román döntéshozók még részlegesen sem fogják fel a probléma összetettségét. "Eljött az ideje, hogy alapos megbeszélések legyenek szakértők között arról, hogy Románia miként tud felkészülni a probléma kezelésére" – mondta az elnöki tanácsadó. Hozzátette: naivitás azt gondolni, hogy egy nyitott Európában nem jönnek migránsok Romániába azért, mert alacsonyabb az életszínvonal, mint Nyugat-Európában.

Szelektálni kell

Hozzátette: ő maga a szelektív bevándorláspolitika híve, vagyis

Romániának az egyre súlyosbodó demográfiai helyzetének orvoslására olyan személyeket kellene fogadnia, akiket képes integrálni.

"Nem szabad hagyni, hogy csak úgy magától felteljen a népességcsökkenés miatt keletkezett űr, mert a migránsok előbb vagy utóbb jönni fognak Romániába is" – mondta Leonard Orban.