Új útvonalat találtak a szír menekültek

Kirkenes, Norvégia
Vágólapra másolva!
Nem minden menekült a magyar–szerb határon érkezik Európába: egy eddig szinte ismeretlen útvonalon idén már több tucat szíriai érte el a kontinenst. Ez pedig nem más, mint az északi sarkkör. 
Vágólapra másolva!

Érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet a The Guardian. A brit lap értesülései szerint havonta körülbelül 20 szíriai menekült érkezik Norvégia legészakibb csücskébe Oroszországon keresztül.

Úti céljuk Kirkenes városa, amely a norvég–orosz határon fekszik, és a napi átlaghőmérséklet épp csak fagypont felett van.

Az útvonal a hideg ellenére viszonylag biztonságosnak számít, a menekültek egy része taxival érkezik, de vannak olyanok is, akik bicikliznek.

Kirkenesbe havonta 5-10 menekült érkezik Forrás: Wikimedia Commons

Kerékpárral és kocsikkal

„Egészen új a dolog, körülbelül fél éve kezdődött” – mesélte a lapnak Thomas Pettersen, a város egyetlen rendőrőrsének főfelügyelője.

„Havonta öt-tíz ember próbálkozik meg vele, néhányan kerékpárral, de a legtöbben orosz kocsikkal jönnek. Az átkelés teljesen egyszerű,

csak beülnek egy kocsiba Oroszországban, és átjönnek Norvégiába”

– mondta a rendőr.

Idén 133 menekült

Egy helyi újság szerint

2015-ben eddig 133 menekült érkezett a 3500 lakosú kisvárosba, a legtöbbjük Szíriából.

Azt senki nem tudja, hogyan terjedt el köztük az útvonal híre. Megérkezésük után a kirkenesi rendőrök csak néhány alapvető információt kérdeznek tőlük, mielőtt felteszik őket a napi kétszer közlekedő oslói repülőjárat egyikére. Ott a bevándorlásügyi hivatal munkatársai várják őket.

A repülőgépek néha annyira tele vannak, hogy

a menekülteket az egyik helyi szállodában helyezik el éjszakára.

Egy 2013-ban alapított Facebook-csoport egyébként egyszer az írta a norvég–orosz határról, hogy átjárhatatlan. Ott azt tanácsolták a menekülteknek, hogy béreljenek egy léghajót, és a levegőben közelítsék meg Norvégiát.