Megpróbálták megzsarolni a marokkói királyt

The Russian president's official visit to the Kingdom of Morocco Ustinov Putin Mohammed Casablanca HORIZONTAL
Russian Justice Minister Vladimir Ustinov, Russian President Vladimir Putin and Moroccan King Mohammed VI (left to right) during an official ceremony of meeting, Casablanca.
Vágólapra másolva!
Franciaországban őrizetbe vettek két újságírót, amiért állítólag megpróbálták megzsarolni VI. Mohamed marokkói királyt - közölték a hatóságok pénteken.
Vágólapra másolva!

Eric Dupont-Moretti, a marokkói uralkodó ügyvédje azt mondta az RTL rádióadónak, hogy az újságírók állításuk szerint írtak egy kompromittáló könyvet VI. Mohamedről, és hárommillió eurót kértek azért, hogy ne jelentessék meg az írást. A jogász elmondta, a marokkói vezetés pert indított Párizsban Eric Laurent és Catherine Graciet ellen. A két újságírót még csütörtök délután vették őrizetbe.

VI. Mohamed király és Putyin elnök Forrás: RIA Novosti/Astakhov Dmitry

A Le360.ma marokkói weboldal azt közölte, hogy a palota képviselői kétszer találkoztak az újságírókkal, a tárgyalásokról azonban előre értesítették a rendőrséget. A két gyanúsítottat akkor fogták le, amikor távoztak az étteremből az előlegként átadott 40 ezer euróval.

Az észak-afrikai térségben sokan a stabilitás zálogaként tekintenek a marokkói uralkodóra, akit azért is dicsérni szokás, amiért demokratikus reformokat hajtott végre és előmozdította a női jogokat Marokkóban. A bírálok szerint viszont VI. Mohamed király a demokratikus díszletek között diktátorként irányítja az országot.