A Katrina New Orleanst elsodorta, a problémákat nem

Katrina hurrikán, trópusi ciklon,   2005 augusztusában, New Orleans kár
Jesus Diaz looks over the concrete slab that used to be his apartment 30 August 2005 in Biloxi, Mississippi. Approximately 100 people are feared dead and estimates put the property loss at nearly USD 30 billion as Hurricane Katrina could become the costliest storm in US history. Barry Williams/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPER & TV USE ONLY ==
Vágólapra másolva!
Tíz éve pusztította el a Katrina hurrikán New Orleanst, de hiába tért vissza az élet a híres francia negyedbe, a város még mindig nem tért teljesen magához. Az 1800 halottat követelő vihar az Egyesült Államok felkészületlenségének jelképe lett. A lakók közül sokan nem tértek vissza, rengetegen poszttraumás stressztől szenvednek, a fiatalok közül pedig egy egész generációt meghatároz az átélt trauma. A város volt polgármestere eközben börtönben ül. 
Vágólapra másolva!

A jazzről és konyhájáról híres New Orleans lakói is csodálkoznak, hogy otthonuk egyáltalán létezik. 2005. augusztus 29-én még úgy tűnt, minden elveszett. A város négyötöde víz alatt állt, a lakók háztetőkre menekülve várták a segítséget, a Superdome sportcsarnokban ezrek zsúfolódtak össze, a megmaradt utcákon pedig bandák fosztogattak.

New Orleans víz alatt: a város még mindig nem teljesen tért magához Forrás: AFP/Vincent Laforet

Fehér X a házak falán

Tíz évvel a Katrina hurrikán után New Orleans még mindig nem a régi.

A tragédiában 1833-an haltak meg,

de ennél jóval több életet változtatott meg örökre, ami történt. A gazdag, fehérek lakta kerületekbe visszatért az élet, de a feketék lakta, szegényebb városrészekben még mindig látható a hurrikán tombolásának nyoma. Néhány helyen még a hírhedt fehér X is ott van a romos házak falán: ezzel jelölték meg a mentőcsapatok azokat az épületeket, amelyekben holttestet találtak.

A Superdome most és tíz éve: a múlt emlékei még kísértenek Forrás: AFP/Mario Tama

A most 54 éves Johnny Chaillot-Louganis példája jól mutatja, min mentek keresztül New Orleans lakói a tragédia utáni években. A férfi augusztus elején, kómában fekvő édesanyja mellett virrasztva abban reménykedett, hogy a haldokló asszony még a hurrikán érkezése előtt lehunyja a szemét. Kívánsága teljesült, a gyászoló család azonban rémálmaiban sem gondolta volna, ami ezután történt. A kolosszális vihar, amely áttörte a gátakat, és elöntötte a várost,

a holttesteket sem kímélte: Jane Alice Bernard Chaillot teste a káoszban egyszerűen eltűnt.

Anyját és városát gyászolta

A család kétségbeesetten kereste a holttestet: kórházakban, halottasházakban és még sátrakban is kutattak, de csak nyolc hónap múlva találtak rá.

A Katrina átszakította a gátakat, a város négyötöde víz alá került Forrás: AFP/Mario Tama

„Nemcsak az édesanyánkat, hanem a szeretett városunkat is gyászoltuk, ez már túl sok volt” – mesélte a CNN-nek a férfi, aki nyolc testvérével együtt New Orleans francia negyedében nőtt fel. Éppen ezért először úgy döntött, hogy nem költözik el. Szerencséje volt, hogy a háza egy dombon állt, így nem semmisült meg.

– emlékezett vissza Johnny Chaillot-Louganis.

Amit nem lehet feldolgozni

Hiába próbált meg azonban visszatérni a normális kerékvágásba, nem tudott megbirkózni a múlttal. Amikor kapott egy új álláslehetőséget, Los Angelesbe költözött, de ott csak rosszabb lett a helyzet. Úgy érezte, nemcsak az anyjától szakította el az élet, hanem a hurrikán miatt a családjától is. Két évvel később poszttraumás stressz szindrómát diagnosztizáltak nála.

Fehér zászlókkal emlékeznek meg a hurrikán áldozatairól Forrás: AFP/Sean Gardner

Esete egyáltalán nem egyedi, egy 2008-as felmérés szerint

egy évvel a Katrina után átlagosan 35 százalékkal nőtt a katasztrófa miatt mentális betegségekkel küzdők száma

a városban. Nekik pedig nem volt egyszerű a gyógyulás.

Johnny Chaillot-Louganis hosszú évekig járt orvoshoz, mire sikerült meggyógyulnia, ebben szerelme is segítette.

Az elfelejtett generáció

Nem volt azonban mindenki ilyen szerencsés. New Orleans elfelejtett generációjának hívják azokat a fiatal felnőtteket, akik tinédzserként élték át a borzalmakat. Rájuk még mindig hatással vannak a történtek, de szinte soha nem beszélnek róla. Néhányan most megtörték a csendet, és arról meséltek az MTV-nek, hogy az elmúlt tíz évben semmilyen segítséget nem kaptak, hogy feldolgozzák a traumát.

New Orleans belvárosába visszatért az élet Forrás: MTI/AP/David J. Phillip, Gerald Herbert

Az akkor 14 éves Jaimie Cummings egy kórházban ragadt.

„Rendőrök jöttek, és megpróbáltak annyi embert csónakokkal elvinni, amennyit csak tudtak.

– emlékezett vissza borzasztó élményeire a most 24 éves férfi.

Elszakított családok

A hurrikán idején 10 éves Shawn Kelly szüleivel együtt a szomszédos, többemeletes öregek otthonába menekült, ahol a nagymamája is élt. Az ablakból figyelték, ahogy egyre magasabbra ér az áradat, amely elpusztította az otthonukat. Öt napig nem tudták elhagyni az épületet, végül helikopterrel mentették ki őket, csakhogy először a nőket és a gyerekeket mentették, ezért az édesapja nem mehetett velük.

A fiatalok közül sokan nem beszélnek az átélt traumákról Forrás: AFP/Barry Williams

„Két hónapig nem tudtuk, mi van vele” – mondta Shawn, aki szüleivel együtt végül Dallasba került.

A most szociológiát tanuló fiú esete is mutatja, mennyire rossz volt a szervezés, és milyen hatalmas káosz uralkodott a városban még hónapokkal a Katrina hurrikán után is. Az Egyesült Államokban tíz éve rengetegen tették fel maguknak a kérdést:

hogyan történhetett meg ez egyáltalán az országukban.

Horror a sportcsarnokban

Köztük vannak azok is, akik a Superdome-ban ragadtak. A város sportcsarnokába azokat evakuálták, akiknek nem volt idejük vagy lehetőségük elmenekülni. Idősek, betegek zsúfolódtak össze az épületben, szinte háborús körülmények között.

A csarnok hamar annak a jelképe lett, mennyire felkészületlen volt a város és az egész ország arra, ami történt.

A Superdome valóságos pokollá vált az oda menekülőknek Forrás: AFP/Mario Tama

A Superdome-ba 14 ezer ember menekült, mindannyian azt hitték, hogy csak egy-két napot kell ott tölteniük. A hurrikán azonban akkora pusztítást okozott, hogy esélyük sem volt szabadulni. A viharban elment az áram, csak a generátorok működtek, ezért nem tudták üzemeltetni a betegeknek szükséges orvosi készülékeket. Csakhogy hiába próbálták őket elszállítani, nem voltak hozzá járművek.

Amikor elszabadult a pokol

Ha ez még nem lett volna elég, a katonaság a városból kimentett embereket is a csarnokba kezdte hordani.

Rövid idő alatt már 30 ezren voltak,

és a Nemzeti Gárdát is ide költöztették, mert elárasztotta a víz a központjukat.

A lakók közül sokan a háztetőkre menekültek az áradat elől Forrás: AFP/David J. Phillip

A hőmérséklet folyamatosan emelkedett, a víz miatt a trópusira hasonlított a klíma. Az étel rohadni kezdett a nem működő hűtőkben, a szag elviselhetetlenné vált. A fürdőkben egyetlen vécé vagy csap sem működött. Ray Nagin, a város polgármestere utánpótlást ígért, de a segítség nem érkezett meg.

A csarnokban elszabadult a pokol. A levegő szinte mérgező volt, az emberek származásuk szerint csoportosultak. Elkezdődtek a fosztogatások is, az apró börtöncella a pincében hamar megtelt.

Hírek kezdtek el terjedni arról, hogy férfiak nőket erőszakolnak meg.

A lakosokat katonák menekítették ki a városból Forrás: AFP/Mark Wilson

A külföldieket kimentették

A Nemzeti Gárda egyik emberére is rátámadtak, egy fémrúddal ütötték le, amikor éppen egy sötét folyosón haladt. A katona fegyvere elsült, és átlőtte a saját lábát. A gárdisták ezért szögesdrótakadályokat állítottak fel, hogy megvédjék magukat.

Később az is kiderült, hogy

a hadsereg a legnagyobb titokban kimenekített száz külföldi turistát a csarnokból.

A hátrahagyottak közül hárman meghaltak: egy férfi öngyilkos lett, két betegen pedig nem tudtak segíteni.

Volt, aki öngyilkos lett a Superdome-ban Forrás: AFP/Chris Hondros

Az evakuáláshoz kijelölt buszok végül szeptember elsején érkeztek meg, de csak negyedikén ürült ki a csarnok teljesen.

A hozzá nem értés jelképe

A katasztrófa a védekezést és a mentési munkát hátráltató hiányosságok egész sorára világított rá. A hatóságok felkészületlensége miatt számos bírálat érte George W. Bush elnököt, és a Szövetségi Katasztrófavédelmi Hivatalt is. Néhány elemző egyenesen azt állítja, hogy a Katrina hozzásegítette a demokratákat és Barack Obama elnököt a győzelemhez.

Barack Obama elismerte a hibákat Forrás: MTI/AP/Andrew Harnik

Nem véletlen tehát, hogy a tízéves évfordulója alkalmából Obama mellett két elődje, George W. Bush és Bill Clinton is látogatást tesz New Orleansban. Beszédében azt a jelenlegi elnök is elismerte, hogy

mert a kormány képtelen volt gondoskodni a saját állampolgárairól.

Felszínre hozott problémák

Emlékeztetett arra, hogy a vihar felszínre hozott egy mélyebb tragédiát, a strukturális egyenlőtlenséget, ugyanis „túl sok embert, főleg szegény embert, főleg színes embert” hagyott állás, megfizethető egészségügyi ellátás és megfelelő lakhatás nélkül.

A Katrina a károkat tekintve is a legpusztítóbb hurrikán volt Forrás: MTI

A hurrikán pusztítása kihatott a turizmusra és a gazdaságra is. Az Egyesült Államok kőolaj-finomító kapacitása jelentősen csökkent, mert több finomítót elárasztott a víz, számos fúrótorony elsodródott, megrongálódott a viharban, ami a tengeri élővilágra is rendkívül kedvezőtlenül hatott, mert nagy mennyiségű olaj ömlött a vízbe.

Fekete vagy fehér, nem mindegy

Az sem csoda, hogy az elnök a faji egyenlőtlenségeket emelte ki, hiszen

az átlagos New Orleans-i fekete háztartások jövedelme még mindig alacsonyabb a fehérekénél,

és hogy a munkanélküliség az afroamerikai férfiakat különösen keményen sújtja. A gyermekszegénység a városban 39 százalék, ez 17 százalékkal több, mint az amerikai átlag. A városban 26 ezer 16 és 24 év közötti fiatalnak nincs munkája, és nem is jár iskolába.

New Orleans gazdasága is romokban hevert Forrás: AFP/David J. Phillip

A faji megkülönböztetést egy kutatás is bizonyítja, amelyben arról kérdezték a lakókat, hogy sikeresen újjáépült-e a város. Míg a fehérek 70 százaléka igennel válaszolt, a feketéknél ugyanez az arány mindössze 40 százalék.

Egy polgármester bukása

Egy ember ugyanakkor biztosan volt, aki azt hihette, jól járt a Katrina hurrikán pusztításával. Ray Nagint, a város polgármesterét a katasztrófa idején sokan bírálták, de még többen hősnek tartották, aki emberfeletti erőfeszítéseket tett a város megmentéséért. Újra is választották 2006 áprilisában, arra azonban senki nem számított, hogy néhány évvel később korrupció vádjával bíróság elé kell állnia.

Ray Nagin hős volt, elítélt lett Forrás: AFP/Mandel Ngan

A jelek szerint Nagin nem úgy vette ki a részét az újjáépítésből, ahogy kellett volna:

legalább 500 ezer dollárnyi (114 millió forintnyi) illegális jövedelemre tett szert

kenőpénzekkel és adóelkerüléssel. Bár Nagin rágalmazásról beszél, és tagadja a vádakat, a bíróság tavaly tíz év börtönre ítélte.