Egyéves gyerekeket is árul szexrabszolgának az Iszlám Állam

házaspár menekült SZEMÉLY Iraki lázadás - Menekülő kisebbségiek
Iraki lázadás - Menekülő kisebbségiek
Vágólapra másolva!
Az ENSZ megerősítette, hogy valódi az a lista, amelyik már egy fél éve terjed az interneten arról, hogy mennyiért árul szexrabszolgákat az Iszlám Állam. Az „áru” akár egyéves gyermek is lehet.
Vágólapra másolva!

A lista novemberben jelent meg az interneten, de az ENSZ áprilisban egy eredeti példányt is megszerzett belőle, most pedig Zainab Bangura, a világszervezet főtitkárának különmegbízottja megerősítette a dokumentum hitelességét.

„A lányokat úgy adják-veszik, mint egy hordó olajat. Akár öt-hat férfi is megvásárolja ugyanazt a lányt, akit aztán esetleg több ezer dolláros váltságdíj fejében küldenek vissza a családjának” – mondta a Bloombergnek adott interjúban.

Jazidi menekült kislány. A fogságba került lányokat és asszonyokat szexrabszolgának használják a dzsihádisták Forrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

Helyszíni tapasztalatok

Bangura a konfliktusok idején elkövetett erőszakot méri fel, és járt Irakban, ahol megszerezte a pamfletet, valamint Jordániában és Törökországban is.

A dzsihádisták már egyéves gyerekeket is árulnak szexrabszolgának, és minél fiatalabb valaki, annál magasabb az ára: az 1-9 éves kislányok és kisfiúk 165 dollárnak (47 ezer forint) megfelelő összegbe kerülnek.

A kamaszlányokért 124 dollárt kérnek, egy húsz évnél idősebb nő pedig még ennél is kevesebbe kerül.

Irakiak tömegei menekültek el az Iszlám Állam elől Forrás: MTI/AP/Hálid Mohammed

Először a parancsnokok választanak

A katonai vezetők választanak elsőként a foglyul ejtettek közül, aztán gazdag helybéliek vásárolhatnak. A maradékot vehetik meg a harcosok a listán szereplő árért.

Bangura, aki maga is muszlim, és korábban Sierra Leone külügyminisztere volt, hangsúlyozta, hogy az Iszlám Állam ezen a téren is teljesen más, mint a hagyományos fegyveres lázadó csoportok.

Kézikönyvet adtak ki azzal kapcsolatban, hogyan kell bánni a szexrabszolgákkal, külön hivatal foglalkozik az eladásukkal, valamint a kényszerházasságokkal.