Balhé volt egy szlovákiai menekülttáborban

Debrecen, 2013. június 28.
A debreceni menekülttábor, miután a rendőrségnek közbe kellett avatkoznia, mert tömegverekedés tört ki a befogadóállomáson élők között 2013. június 28-án.
MTI Fotó: Cz
Debrecen, 2013. június 28. A debreceni menekülttábor
Vágólapra másolva!
Konfliktus alakult ki a menekültek között kedden délelőtt az idegenrendészet egyik objektumában, a kelet-szlovákiai Gálszécs községben. A menekülttáborban azóta helyreállt a rend.
Vágólapra másolva!

Az esetről elsőként a Topky.sk portál tet közzé információkat. Az országos rendőr-főkapitányság szóvivője Denisa Baloghová a sajtónak elmondta, hogy az összetűzés az objektumban, vagyis a menekülttáborban tartózkodó külföldiek között bontakozott ki – olvasható a bumm.sk tudósításában.

A rendőröknek kellett közbeavatkozniuk a gálszécsi menekülttáborban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Már nyugodt a hangulat

„A rendőrök a törvényeket betartva avatkoztak be. Azonnal megakadályozták a konfliktus folytatódását, az összetűzés kezdeményezőit elkülönítették a többi elszállásolt külfölditől” – írta le az esetet a rendőrszóvivő.

Baloghová elmondása szerint személyi sérülés nem történt, a létesítményben már nyugodt a hangulat. „Hasonló incidensek a múltban is történtek, de mindig a törvényes keretek között megbirkóztunk vele” – mondta el a szóvivő.

Jogtalanul érkeztek

Az idegenrendészet gálszécsi intézménye egy olyan létesítmény, amelybe azokat a személyeket helyezik el, akiknek a szabad mozgását korlátozták a hivatalok. Ez lényegében azt jelenti hogy az objektum menekülttáborként szolgál.

A táborba elsősorban azokat a személyeket helyezik el, akik jogtalanul léptek Szlovákia területére. A Dublin II. rendelet értelmében ugyanis a menedékjog iránti kérelem megvizsgálásáért egyetlen uniós tagállam felelős, méghozzá az, amelyik területére először megérkeztek a menekültek.

Gálszécs város Szlovákiában a Kassai kerület Tőketerebesi járásában, 2011-ben 8236 lakosából 6223 szlovák és 1308 roma volt.

Bősön nem kértek a menekültekből Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Máshol is van probléma

Zavargás tört ki péntek este egy újonnan létrehozott drezdai menekülttábor közelében, az NDP német szélsőjobboldali párt által szervezett tiltakozó tüntetésen. Helyi lapértesülés szerint három ember megsérült, egy embert kórházba kellett szállítani.

Népszavazáson utasították el a felvidéki Bős község lakói a helyi migrációs tábor újranyitását. A szlovák kormány ott akarta újranyitni a 2009-ben bezárt menekülttábort, hogy elhelyezze el azt az 500 illegális bevándorlót, akinek ideiglenes befogadásáról megállapodott Ausztriával.