Diákok rongálták meg a romániai Petőfi-emlékművet

Vágólapra másolva!
A dombormű leesett és darabokra tört.
Vágólapra másolva!

Véletlenül rongálták meg a bánsági Újszentes központi parkjában álló Petőfi-emlékművet – közölte hírlevelében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). Az emlékmű megrongálásának a körülményeit Miklós Árpád, a Temesvárral határos Újszentes RMDSZ-es alpolgármestere tisztázta a térfigyelő kamerák által rögzített képsorok ellenőrzése után.

Labdával találták el

„A felvételekből egyértelműen kiderül, hogy nem magyarellenes cselekedetről van szó, hanem diákcsínyről.

A parkban labdázó diákok eltalálták az emlékművet.

A Petőfi Sándort ábrázoló dombormű ennek nyomán leesett és darabokra tört” - idézte a közlemény az alpolgármestert. Miklós Árpád szerint már előkészítették az emlékmű helyreállítási munkálatait, és hamarosan restaurálják a talapzatot és az emléktáblát is, és visszakerül a helyére a dombormű.

1945 óta állt ott

Az újszentesi Petőfi-emlékművet a múlt hét végén rongálták meg. A református templom előtti parkban 1945-ben felavatott kő oszlop annak állított emléket, hogy

az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején császári uralom alatt maradt Temesvárt ostromló Vécsey Károly serege felismerte és megéljenezte a Bem tábornok oldalán hozzájuk látogató Petőfit.

Újszentes községet 42 évvel később alapították az egykori események helyszínén szentesi telepesek. A település az elmúlt két évtizedben összeolvadt Temesvárral, és elveszítette magyar jellegét.