Hatalmas árvíz pusztít Mianmarban

Kale, 2015. augusztus 2.
Kutyák egy háztetőn a Mianmar középső részén fekvő Kale egyik elöntött utcáján 2015. augusztus 2-án. A monszunesőzés következtében eddig több ezer embernek kellett elhagynia otthonát. Mianmarban június elejétől szeptemberig tart a
Kale, 2015. augusztus 2. Kutyák egy háztetőn a Mianmar középső részén fekvő Kale egyik elöntött utcáján 2015. augusztus 2-án. A monszunesőzés következtében eddig több ezer embernek kellett elhagynia otthonát. Mianmarban június elejétől szeptemberig tart az esős évszak. (MTI/EPA/Lynn Bo Bo)
Vágólapra másolva!
Az özönvízszerű monszunesők miatt gyorsan emelkedett a folyók szintje és földcsuszamlások keletkeztek. Több ezer ház omlott össze, mezőgazdasági területeket, hidakat, utakat rongált meg az árvíz. 
Vágólapra másolva!

A szociális minisztérium adatai szerint 46 ember halt meg, és több mint kétszázezret érintettek az országszerte dúló áradások. A tárca felgyorsítja a segítségnyújtást és a mentést.

Forrás: MTI/EPA/Lynn Bo Bo

Az ENSZ vasárnap figyelmeztetett arra, hogy egy olyan nagy kiterjedésű szegény országban, mint az egykori Burma, ahol elmaradott az infrastruktúra, a katasztrófa felmérése több napot is eltarthat.
Az árvíz által leginkább sújtott négy övezet az ország központi és nyugati részén található.

Forrás: MTI/EPA/Lynn Bo Bo

Az ország középső részén fekvő Szagaing régióban egy helyi asszony elmondta, hogy nem kaptak riasztást, így azt hitték, hogy a szokásos esőzésről van szó. A házukat órák alatt elöntötte az ár, végül egy kolostorban találtak menedéket.

Forrás: MTI/EPA/Lynn Bo Bo

Több szövetségi államban, például Csinben, számos földcsuszamlás történt, az állam székhelyén, Hakában 700 ház omlott össze. Helyi lapértesülés szerint a közelben ötezer embert helyeztek el ideiglenes sátortáborokban.

Forrás: MTI/EPA/Lynn Bo Bo

Thein Szein mianmari államfő megígérte, hogy a kormány minden segítséget megad, de Csin állam egyes részeit az ár elzárta a külvilágtól. Az esőzés Rakhin államban is pusztított, ahol 2012 óta 140 ezer rohingja muzulmán menekült él sátortáborokban.