Kiderült, miből finanszírozza magát az Iszlám Állam

Vágólapra másolva!
Évente több mint kétszázmillió dollár haszonra tesz szert az Iszlám Állam nevű szélsőséges szervezet az irányítása alatt lévő területeken megtermelt gabonafélék értékesítéséből – jelentette az al-Arabíja pánarab hírtelevízió.
Vágólapra másolva!

A hírtelevízió szerint a szélsőséges szervezet más források mellett a gabonafélék eladásából is finanszírozza tevékenységét. Az Iszlám Állam uralma alatt lévő iraki Szaláh ad-Dín és Nineve tartományok adják az ország búzatermésének több mint egyharmadát és árpatermésének negyven százalékát. Emellett

a szélsőségesek kezén van több mint egymillió tonnányi búzatartalék, ami az ország éves belső fogyasztásának egyötödét teszi ki

– tette hozzá az al-Arabíja.

Hasonló a helyzet Szíriában is. A radikálisok kezén van a szíriai búzatermő területek 30 százaléka, Rakka és Deir ez-Zór tartományok mezőgazdasági térségei.

Az iszlamisták ezen felül a gyapotültetvények mintegy 75 százalékát is irányításuk alá vonták Szíriában. A 2011-ben kirobbant polgárháború előtt Szíria számított a világ egyik legnagyobb gyapotexportőrének.

Az utóbbi időben az Iszlám Állam az iraki gabonát Szíriába szállítja, ahol lisztet őrölnek belőle, majd a radikálisok – egyebek közt Szíria határain kívül – értékesítik – közölte a pánarab hírtelevízió.