Globális migrációs válságra figyelmeztetnek

- A My Ferry Link nevű cég a sztrájkoló dolgozói égő gumiabroncsokkal zárják el a cég kikötőjét Calaisban, miután nem sikerült a leépítésekről a kormánnyal.
A My Ferry Link nevű cég a sztrájkoló dolgozói égő gumiabroncsokkal zárják el a cég kikötőjét Calaisban, miután nem sikerült a leépítésekről a kormánnyal.
Vágólapra másolva!
Franciaország, Nagy-Britannia és egész Európa globális migrációs válsággal áll szemben, amit hosszú távon csak az Afrikából Európába érkezők számának csökkentésével lehet megoldani - közölte közös cikkében Theresa May brit és Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A brit The Telegraph és a francia Journal du Dimanche lapokban megjelent cikkben a két belügyminiszter közölte, hogy országaik prioritásként kezelik a francia Calais kikötővárosban kialakult migránshelyzetet, és elkötelezettek a kérdés közös megoldásában. Egyúttal hangsúlyozták, hogy

a calais-i helyzet egy tágabb, globális válság eredménye,

ez utóbbit pedig nem tudja két ország megoldani.

Nem bír el Európa ennyi bevándorlót

May és Cazeneuve azt írták, hogy Európa országai mindig is védelmet fognak nyújtani azoknak, akik valóban konfliktusok és üldöztetés elöl menekülnek, ugyanakkor

meg kell bontani a kapcsot a Földközi-tenger átlépése és az Európában gazdasági okokból való letelepedés között".

Arra is emlékeztettek, hogy országaik havonta 200 olyan embert toloncolnak haza, akik nem jogosultak menekültstátusra.

Bevándorlók átmásznak egy kerítésen, hogy elérjék az Angliába tartó vonatot a Csatorna-alagút calais-i bejáratának közelében Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

Úgy vélik, végső, hosszú távú megoldást csak az Afrikából Európába tartók számának csökkenése jelenthet.

"Sokan úgy tekintenek Európára, és különösen Nagy-Britanniára, mint ahol pénzügyi haszon várja őket. Nem ez a helyzet - nem arannyal vannak kikövezve az utcáink"

- fogalmazott a közös cikkben a két belügyminiszter.

A La Manche csatorna francia oldalán fekvő Calais-ban az utóbbi időben több ezer migráns próbált bejutni a Csatorna-alagút területére, hogy azon keresztül eljussanak Nagy-Britanniába.