A harmadik világháborúról beszélt egy orosz politikus

HORIZONTAL
Sergey Naryshkin, chairman of the Russian State Duma, signs a book during the opening of a Russian exhibition at the memorial site of the former Nazi concentration camp Auschwitz in Oswiecim, Poland, on Holocaust Day, January 27, 2013. The opening of the exhibition took place 68 years after the liberation of the death camp by Soviet troops, in rememberance of the victims of the Holocaust. AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI
Vágólapra másolva!
Oroszország mindent megtesz azért, hogy ne törjön ki egy harmadik világháború, mondta Szergej Nariskin, de szerinte sok ország hidegháborús logika mentán folytatja a külpolitikáját.
Vágólapra másolva!

Amikor Oroszország ellenségei a hidegháborús logika mentén folytatják a diplomáciájukat, és a Földet egy harmadik világháborúval fenyegetik, akkor fontos emlékeztetni arra, hogy egy ilyen konfliktus az utolsó lenne az emberiség történetében – mondta az orosz parlament alsóházának elnöke.

Veszélyek

A Russia Today tudósítása szerint a politikus arról is beszélt, hogy Oroszország mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ez a helyzet ne álljon elő.

Moszkva számára az a legfontosabb, hogy mindegyik nép a saját földjén dönthessen a saját sorsáról

– tette hozzá. Nariskin szerint a világra azok az ideológiák a legveszélyesebbek, amelyek a maguk kizárólagosságát hirdetik.

Szergej Nariskin szerint a világ végét jelentené egy harmadik világháború Forrás: AFP/Janek Skarzynski

Az Oroszországot érintő uniós szankciókról azt mondta, ha mindegyik állam önállóan dönthetett volna erről, akkor minden bizonnyal teljesen más eredmény született volna. Nariskin szerint a mostani konfliktusból

az Egyesült Államok húzta a legtöbb hasznot,

mivel azzal, hogy az EU országait elzárták az orosz piacoktól, jelentősen meggyengítették őket.

Rossz döntések

Küszöbön a III. világháború? Az ukrán válság kapcsán már többször emlegették, de szerencsére nem így lett. Vannak azonban olyan térségek, ahol elég csak néhány rossz döntés ahhoz, hogy közel legyen egy újabb világégés. Egy amerikai elemzés meg is mutatja, miként lehetséges ez.