Putyin megvétózta a maláj utasszállító katasztrófájának vizsgálatát

A picture taken on March 2, 2015 shows the wreckage of the Malaysia Airlines flight MH17 which was shot down over Ukraine in July 2014, laid out in a hangar on  Gilze-Rijen airbase in the southern Netherlands. The first of around 500 relatives of those ki
A roncsok egy holland hangárban vannak
Vágólapra másolva!
Oroszország megvétózta szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt a határozattervezetet, amely alapján különbíróságot állítottak volna fel a tavaly Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállító tragédiájának kivizsgálására és a felelősök megbüntetésére.
Vágólapra másolva!

Nem lenne célravezető

A testület 15 tagja közül 11 támogatta a tervezetet, 3 tartózkodott (Angola, Kína és Venezuela), Oroszország pedig élt a vétójogával.

A szavazás előtt pár órával Mark Rutte holland kormányfő tett egy utolsó kísérletet, hogy meggyőzze Vlagyimir Putyin orosz elnököt, de utóbbi kijelentette, hogy a bíróság felállítása "nem lenne célravezető", mert Oroszországnak "egy csomó kérdése" van az ügyben folyó vizsgálattal kapcsolatban, amelyre nem eléggé lát rá.

Az MH17 roncsai egy holland hangárban Forrás: AFP/ANP/Robin Van Lonkhuijsen

Rakéta robbanhatott

A holland repülésbiztonsági testület vizsgálatáról szóló előzetes jelentés szerint az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó

MH17-es járatnak nem voltak műszaki problémái másodpercekkel azelőtt, hogy darabokra esett szét a levegőben.

A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy több tárgy is eltalálta, ami valószínűleg egy felrobbanó rakétára utal.

Holttesteket keresnek a közeli vetésben a tragédia után Forrás: AFP/Bulent Kilic

Egymásra mutogatás

Ukrajna - amelynek a légterében történt az eset - és több nyugati ország arra gyanakszik, hogy

a rakétát oroszok vagy oroszpárti ukrán szakadárok lőtték ki tavaly július 17-én.

Moszkva ezt tagadja, az orosz sajtó Ukrajnát teszi felelőssé a tragédiáért.