Összefestékezték Mátyás szobrát Kolozsváron

ÉPÜLET FOTÓ FOTÓTÉMA lovas szobor MŰALKOTÁS templom városkép Kolozsvár, 2011. július 19.
A Bolyai Kezdeményező Bizottság munkatársai négynyelvű felirattal takarják le a vitatott történelmi idézetet tartalmazó táblát Mátyás király szoborcsoportja előtt Kol
Kolozsvár, 2011. július 19. A Bolyai Kezdeményező Bizottság munkatársai négynyelvű felirattal takarják le a vitatott történelmi idézetet tartalmazó táblát Mátyás király szoborcsoportja előtt Kolozsváron. Az általuk kihelyezett szöveg a III. (Nagy) István moldvai fejedelemmel való török elleni összefogást említi, az egymás ellen vívott moldvabányai csata helyett. MTI Fotó: Biró István
Vágólapra másolva!
Ismeretlenek barna színű festékkel kenték össze a kolozsvári Mátyás király szoborcsoport talapzatát - tudósított szerdán a romániai magyar média.
Vágólapra másolva!

Vélhetően keddről szerdára virradóra rongálták meg a szobrot, amelyről több romániai magyar portál is beszámolt. A fényképek szerint semmilyen felirat nem található a szobron.

A Mátyás király szoborcsoport Kolozsváron 2011-ben Forrás: MTI/Biró István

Négy éve restaurálták

Carmen Jucan, a Kolozs megyei rendőrség szóvivője a voceatransilvaniei.ro portálnak elmondta, hogy

a térfigyelő kamerák felvételei alapján keresik az elkövetőket.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a tettesek előállítását követelte egy szerdán kiadott közleményben. A szoborcsoportot 2010 és 2011 között restaurálták a román és a magyar állam támogatásával.