Meghalt egy menekült a Csalagútban

HORIZONTAL IMMIGRATION MIGRATION AND IMMIGRATION IMMIGRANT REFUGEE ILLEGAL IMMIGRANT MOTORWAY LORRY TRANSPORT Migrants climb in the back of a lorry on the A16 highway leading to the Eurotunnel on June 23, 2015 in Calais, northern France. Some of the thous
A kamionok rakterében akarnak átjutni
Vágólapra másolva!
Egy menekültet elütött egy teherautó a Franciaországot az Egyesült Királysággal összekötő Csalagútban.
Vágólapra másolva!

Legalább 1500 bevándorló próbált meg átjutni Franciaországból Nagy-Britanniába a Csatorna-alagúton keresztül július 29-ére, szerdára virradóra, egyikük meghalt. Az előző éjjel ugyanitt mintegy kétezren kísérelték meg az illegális átkelést.

Elütötte egy teherautó

A vasúti alagutat működtető Eurotunnel társaság szóvivője szerdán megerősítette, hogy az egyik migráns - egy 25-30 év közötti szudáni férfi - életét vesztette, amikor elütötte egy teherautó.

Június eleje óta ő a kilencedik bevándorló, aki a La Manche-csatornán való átkelési kísérlet közben halt meg.

Az észak-franciaországi Calais-ban várakozó migránsok többnyire az alagútba tartó kamionokra felkapaszkodva igyekeznek brit földre jutni.

Fokozzák a biztonságot

A jelenleg hivatalos látogatáson Szingapúrban tartózkodó David Cameron brit kormányfő szerdán aggodalmának adott hangot a Csatorna-alagúton keddre virradóra történt tömeges átkelési próbálkozás miatt.

Ez a helyzet nagyon aggasztó"

- hangsúlyozta Cameron, hozzátéve, hogy a brit hatóságok szorosan együttműködnek a francia társszervekkel, hogy megbirkózzanak a kialakult helyzettel.

A brit miniszterelnök elmondta, hogy a keddi incidens miatt szerdán Theresa May belügyminiszter vezetésével ülést tart a kormány rendkívüli események idején összehívott tanácskozó testülete (COBRA). May bejelentette, hogy további 7 millió fontot (9,9 millió eurót, azaz mintegy 3 milliárd forintot) fordítanak a Csatorna-alagút biztonságának megerősítésére.

A kamionok rakterében akarnak átjutni Forrás: AFP/Philippe Huguen

Ötezer menekült akar átjutni

Az előző héten az Eurotunnel társaság 9,7 millió eurót követelt Franciaországtól és Nagy-Britanniától a Calais-ban tartózkodó és onnan Angliába eljutni akaró migránsok elleni védelemre.

A brit hatóságok adatai szerint mintegy 5 ezer menekült vár Calais-ban

arra, hogy valamilyen módon - az alagúton keresztül vagy kompon - eljusson Nagy-Britanniába, ahol reményeik szerint jobb élet vár rájuk.