Román kormányfő: Orbán Viktor sértő volt

Romanian Prime Minister Victor Ponta is pictured during an interview with journalists at the Romanian Government headquarters in Bucharest on June 9, 2015. Ponta addressed representatives of foreign media few days after he refused to step down despite bei
Victor Ponta
Vágólapra másolva!
A román kormányfő sértőnek nevezte a magyar miniszterelnök Romániával szemben tanúsított magatartását. Victor Ponta Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét értékelte egy hétfő esti televíziós műsorban.
Vágólapra másolva!

Orbán nem tudott boldogítót mondani

A szombati szabadtéri fórumon Orbán Viktor a román-magyar kapcsolatokat firtató kérdésre azt mondta: nem sok boldogítót tud mondani. Hozzátette: ez nem volt mindig így, 2012-ig bizalmi alapon álló, gyakorlatias és eredményes együttműködés volt a két ország kormánya között. Megjegyezte: nem emlékszik arra, hogy vezető román politikusok annyiszor rúgtak volna Magyarországba, mint azóta. A kormányfő ugyanakkor lát lehetőséget egy új kezdetre,

a magyarok készek felvenni a fonalat.

Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn beszél Forrás: MTI/Beliczay László

Ponta szerint ez bók

Victor Ponta azt mondta, a maga részéről "bóknak" tekinti, hogy kormányra kerülése - 2012 - előtti jobbközép román kabinetekkel Orbán Viktor együtt tudott működni.

A román szociáldemokrata politikus "bántó és provokáló alaknak" titulálta Orbán Viktort,

hozzátéve, hogy ő viszont nem akar felülni a provokációnak, nem akar olajat önteni a tűzre.

A román választók kezében a megoldás

A műsorvezető kérdésére, hogy akkor mi a megoldás arra, hogy Orbán Viktor "évente idejön, és úgy táncoltatja az embereket, mintha Románia kormányfője lenne", Ponta azt mondta: a megoldás a román választóknál van, akiknek nem kell a magyar miniszterelnök kedvére való kormányt elfogadniuk Bukarestben.

Victor Ponta Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Tiszteletet tanúsít

A műsorvezető tudni akarta, hogy szokott-e olyasmit tenni Ponta Magyarországon, mint amit Orbán Viktor tesz Romániában. Válaszában a román kormányfő elismerte, hogy egyszer részt vett egy MSZP-rendezvényen, ám - mint mondta - ő "tiszteletet tanúsított" a magyar szomszédokkal szemben. A román külügyminisztérium korábban bírálta, hogy Orbán Viktor Facebook-oldalán Nagy-Magyarországot ábrázoló jelképek jelentek meg.